U Briselu i ambasada privrede

Pajtić vojvođanske privrednike pozvao da koriste poziciju i usluge predstavništva pokrajine u Briselu

26. sep 2011

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da predstavništvo Vojvodine u Briselu neće biti fokusirano samo na poziciju pokrajine, već je definisano i kao neka vrsta ambasade privrede u središtu Evropske unije.
Na zajedničkoj sednici Vlade Vojvodine i Upravnog odbora Privredne komore Vojvodine, Pajtić je rekao da je rad ove kancelarije prilika i za vojvođanske privrednike da nađu način da kroz evropske fondove dođu do sredstava, uoče poslovne šanse i sagledaju potencijalna tržišta.

„U tom smislu možete računati na naše predstavništvo u Briselu i preko Privredne komore možete da kontaktirate naše ljude tamo“, rekao je Pajtić i dodao da će jedna struktura administracije biti zadužena samo za evropske fondove.

Prema njegovim rečima, želja Vlade Vojvodine jeste da zajedno s Privrednom komorom, Univerzitetom u Novom Sadu i drugim institucijama iskoristi maksimum i pronađe način da sarađuje sa institucijama, kao što su Savet Evrope i Ujedinjene nacije.

Pajtić je pozvao predstavnike Privredne komore da u narednom periodu sagledaju i projekte koji bi mogli da privrednicima budu interesantni u okviru saradnje evroregiona Dunav-Kriš-Moriš-Tisa.
Predsednik pokrajinske vlade prošle nedelje je objavio da je vojvođanska kancelariaj u sedištu Evrospe unije otvorena, dok je svečanost tim povodom planirana za 10. oktobra.
Inače, vojvođansko predstavništvo u Briselu smešeteno je u zgradi Misije Srbije, a njegovo otvaranje pratile su opstrukcije koje su trajale gotovo dve godine. Sama ideja da Vojvodina dobije kancelariju u Briselu, kakvu ima već više od 300 evropskih gradova i regiona, u Srbiji je bila dočekana na nož u jeku polemike o pokrajinskom Statutu. Ipak, to pravo APV utvrđeno je i zakonom o nadležnostima, nakon čega je mesecima prolongirano davanje saglasnosti Vlade Srbije koja je stigla u februaru ove godine, ali je i dalje odlagana njena realizacija, što je pravdano famoznim tehničkim preprekama.  U međuvremenu, kancelariej u Briselu otovrili su gradovi Niš i Kragujevac.
Konačno, i briselski ofis APV, kako je to bar najavljeno iz pokrajinske administracije, svečano će startovati početkom oktobra tokom evropske manifestacije u Briselu “Otvoreni dani”.

(Beta, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga