U Berlinu zabrinuti zbog Savamale i smena u RTV-u

Reforme u Srbiji su zaustavljene, a naprednjaci igraju na kartu nacionalizma – piše u internoj analizi nemačkog Ministarstva spoljnih poslova

25. jan 2017

„Program reformi koji je premijer Vučić ambiciozno počeo pre dve godine zapao je u teškoće“, piše u jednom poverljivom izveštaju nemačkog Ministarstva spoljnih poslova u koji Deutsche Wellle (DW) ima uvid. Kao problem tu se tumači to što su „delimično poništena smanjenja penzija i plata u javnom sektoru“, kao i što slabo napreduje najavljena „privatizacija ili likvidacija gubitaških javnih firmi“.

„U skladu s tim se Vučićeva retorika u izbornoj kampanji (za razliku od pre dve godine) ne koncentriše na reforme i približavanje EU, već se u prvi plan pre svega vraćaju nacionalističke i etnocentrične ideje. U Srpskoj naprednoj stranci inače pre svega državni predsednik Tomislav Nikolić zadovoljava religiozno-konzervativni, nacionalistički i deo birača naklonjen Rusiji“, stoji u kratkoj analizi.

Navodi se da je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova zabrinuto zbog manjkave vladavine prava i široko rasprostranjene korupcije. I na tim poljima su, piše, zastale najavljene reforme uprkos otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU. „Problematiku posebno osvetljava do sada nerazjašnjeni slučaj Savamale“, o kojem se navodi da „policija nije reagovala na pozive građana“, da su usledili masovni protesti na ulicama Beograda, ali da istraga nije odmakla.

U izveštaju se dodaje da se „demokratska opozicija žali na pokušaje zastrašivanja od strane vlasti kao i na pristrasno izveštavanje medija koji zavise od marketinških prihoda i državnih firmi“. „Nedugo nakon izborne pobede SNS u Vojvodini, otpušten je programski šef tamošnjem javnog servisa RTV i zamenjeno je više urednika. RTV je pre toga važio za jednu od retkih televizija koje izbalansirano izveštavaju“, zaključuje se u papiru do kojeg je došla redakcija DW.

Ovakvi interni izveštaji Ministarstva spoljnih poslova služe za pripremu poslanicima i državnim službenicima, recimo pred današnju (sreda) sednicu Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga na kojoj će glavna tema biti Zapadni Balkan.

Takva kratka analiza pokazuje da se u Berlinu kritički gleda na razvoj u Srbiji, iako u javnim nastupima vodećih političara za vlast u Beogradu postoje samo pohvale.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga