- Autonomija - https://www.autonomija.info -

U Beogradu protest sa zahtevom da se porodiljama garantuje minimalna zarada

Nekoliko desetina građana, među kojima žene s bebama u kolicima, protestovalo je danas ispred Skupštine Srbije u Beogradu, a potom i ispred Vlade.

Na poziv Udruženja „Mame su zakon“ zahtevali su promenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom, odnosno brisanje odredaba na osnovu kojih se tokom porodiljskog odsustva smanjuju primanja žena koje rade u „sivoj zoni“.

Predstavnica Udruženja, Tatjana Macura, koja je i poslanica Stranke moderne Srbije u Skupštini Srbije, izjavila je za agenciju Beta da Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom diskriminiše žene koje imaju manje od 18 meseci povezanog radnog staža, porodice koje imaju decu sa invaliditetom, kao i žene koje imaju visoka primanja, odnosno platu veću od tri prosečne zarade.

„Tokom trudničkog bolovanja ne obračunavaju se porezi i doprinosi, tako da kada kada žena ode na porodiljsko odsustvo, ona za taj period nema povezan radni staž, što umanjuje primanja ili može i da izgubi pravo na njih“, rekla je Macura.

Ona je rekla da su zahtevi sa protesta da se ženama tokom porodiljskog odsustva garantuje bar minimalna mesečna zarada, da se žene – poljoprivredni osiguranici izjednače sa ženama koje su zaposlene na drugi način, kao i da se vreme povezanog radnog staža pre porodiljskog odsustva za sve smanji na 12 meseci.

Zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom stupio je na snagu jula 2018. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!