U Beogradu počelo okupljanje mladih koji protestuju protiv Vučića

Okupljanje mladih, koji u Beogradu protestuju „protiv diktature“ Aleksandra Vučića, počelo je danas o…

04. apr 2017

Okupljanje mladih, koji u Beogradu protestuju „protiv diktature“ Aleksandra Vučića, počelo je danas oko 18 sati ispred Skupštine Srbije.

Uz zvuke pištaljki, bez stranačkih obeležja, građani pristižu na Trg Nikole Pašića.

Saobraćaj je zaustavljen, prisustvo policije nije veliko, došle su ekipe mnogih medija.

Okupljeni nose nalepnice „Puko si“ i „Protiv nenormalnog“ i transparente među kojima su „Danas izlazim na ulicu da sutra ne bih živeo na njoj“ i „U ćošak”.

Broj okupljenih se uvećava.

Na protestu su i predstavnici Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, a među okupljenima ima i mladića koji na majicama imaju logo „Drugog kruga“, koji je bio deo kampanje predsedničkog kandidata Vuka Jeremića.

Jedna mlađa žena pokušala je da ponovo pocepa postavljen transparent na „Srpskom zidu plača“ – improvizovanoj ogradi ispred Skupštine. Nekoliko mladića ju je u tome sprečilo i oni pokušavaju da zaštite plakate na kojima su fotografije i natpisi o stradalima na Kosovu 1998-2000. godine.

Na protestu je viđen i Radomir Počuča, nekadašnji novinar, koji je se nagodio sa državom nakon hapšenja zbog odlaska na strana ratišta. On se borio na proruskoj strani na Krimu u vreme ukrajinske krize.

Poziv mladima da se okupe ispred Skupštine Srbije zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima, upućen je na Fejsbuku, preko grupe „Protest protiv diktature“. Mladi su juče protestovali više od tri sata na glavnim gradskim ulicama i poručili da nastavljaju i danas, na Dan studenata, 4. april.

Još nisu poznati organizatori protesta, a juče se zvanično niko nije obraćao na protestu.

Drugoplasirani predsednički kandidat Saša Janković, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, trećeplasirani kandidat Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) i Demokratska stranka poslali su saopštenja u kome podržavaju protest, uz poziv da on bude miran.

Prvoplasirani kandidat Aleksandar Vučić rekao je da u Srbiji ima pravo da protestuje svako ko je nezadovoljan izborima, sve dok je to mirno.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga