U Beogradu održan skup podrške autorima stripova pocepanih na izložbi

"Stop desničarskom nasilju u kulturi"

18. okt 2020

Umetnici okupljeni danas u Beogradu simbolično u pet minuta do 12.00, poručili su „Stop nasilju u kulturi!“ u znak podrške autorima radova pocepanih pri upadu grupe mladića na nedavno otvaranje izložbe crteža u Galeriji „Stara kapetanija“ u okviru festivala „Novo doba“.

Kako prenosi portal Nova.rs, umetnici su se ispred Paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu danas okupili na poziv Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Razvili su transparente „Stop desničarskom nasilju u kulturi“, „Stop cenzuri u umetnosti“, „Podrška festivalu ‘Novo doba’ „, „Slatka konceptualna umetnica nudi rešenje – udri umetnost na veselje“.

Pisustvovali su i karikaturista Dušan Petričić, čelnica Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) Vahida Ramujkić, nekadašnji predsednik Vajarske sekcije ULUS-a Radivoj Marković, umetnica koja je oterala izgrednike sa izložbe u Zemunu Anita Bunčić Četnik, kao i aktivisti Inicijative „Ne davimo Beograd“, Radomir Lazović i Dobrica Veselinović.

Grupa od 15 mladiča odevenih u crno, s kapuljačama, upala je 13. oktobra na izložbu „Novo doba“ u „Staroj kapetaniji“, bacila suzavac i pocepala izložene radove autora iz umetničke grupe „Momci“.

Udruženja umetnika oštro su osudila napad, kao i Ministarstvo kulture zbog saopštenja u kojem je ono, uz osudu nasilja, ocenilo uništenu izložbu kao prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti“ što „s punim pravom izaziva negativne reakcije“.

Više od 60 umetnika iz BiH uputilo pismo podrške kolegama u Srbiji

Više od 60 umetnika iz Bosne i Hercegovine uputilo je pismo podrške kolegama u Srbiji u kojem su osudili sve napade na njih i pozvali nadležne institucije da ih zaštite i omoguće slobodu govora.

„Osuđujemo sve napade u Srbiji na naše kolege glumce, reditelje, pisce, likovne umetnike, producente, organizatore i direktore umetničkih institucija. Oni su ovih dana izloženi nizu napada zbog svog umetničkog angažmana koji je delom povezan i sa Bosnom i Hercegovinom“, navode umetnici iz BiH.

U pismu se dodaje da svako ugrožavanje slobode govora i misli izražavanja u bilo kojoj od zemalja regiona predstavlja udar na sve umetnike i njihovu publiku i da dovodi u opasnost izgradnju demokratskog društva i vladavine prava, preneo je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Među potpisnicima pisma solidarnosti su slikar Safet Zec, filmski režiseri Danis Tanović i Jasmila Žbanić, pozorišna rediteljka Selma Spahić, glumac Admir Glamočak, muzičar Damir Imamović.

(Beta, foto: Nova.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga