U Banovini ipak pišu zakon o finansiranju Vojvodine

Obećanje da će republika taj zakon usvojiti do polovine naredne godine

12. okt 2012

Nakon sukoba između pokrajinske i republičke administracije, otvorenih posle nedavnog rebalansa republičkog budžeta i usvajanja fiskalnih zakona kojima je, kako tvrde u Vladi APV, oštećen vojvođanski budžet, u Banovini su rešili da konačno napišu predlog zakona o finansiranju Vojvodine, saznaje „Dnevnik”.

A ta inicijativa usledila je paralelno s odlukom Pokrajinske vlade da zatraži utvrđivanje „čistih računa„ između dva nivoa vlasti, odnosno uvid u podatke o tome koliko Vojvodina učestvuje u punjenju centralne kase a koliko iz nje troši.

Da će pokrajinska amdinistracija uskoro formirati radnu grupu za izradu zakona o finansiranju APV potvrdio je juče našem listu i potpredsednik vojvođanske vlade Dragoslav Petrović, koji je izjavio da je takav potez neophodan da bi se rešilo pitanje prihoda Pokrajine na osnovu ustavnih garancija po kojima budžetu APV pripada najmanje sedam odsto republičkog, a od čega tri sedmine mora biti plasirano u kapitalne projekte u Vojvodini. On je kazao da je izrada tog zakona bila i tema nedavnih razgovora predsednika Vlade APV Bojana Pajtića i ministra finansija Mlađana Dinkića, koji je, pak, najavio da će taj propis biti usvojen do sredine naredne godine.

– Mi ćemo uskoro formirati ekspertsku grupu za izradu zakona o finansiranju. I sam ministar finansija je poručio da to treba da se uradi i da će zakon biti donet naredne godine – rekao je Petrović, dodavši da je donošenje tog propisa od suštinskog značaja za Pokrajinu jer će se time jasno regulisati pitanje njenog finansiranja.

(Dnevnik)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga