- Autonomija - https://www.autonomija.info -

U Bangladešu radi četiri miliona djece

Blizu četiri miliona djece mlađe od 14 godina u južnoj azijskoj državi Bangladešu veći dio dana provodi radeći pod teškim uvjetima i boreći se za egzistenciju.

Mjesečni prihod od rada djece ne prelazi deset dolara.

Bangladeš je zemlja koja se godinama bori s ekonomskom krizom i u kojoj minimalna mjesečna plata iznosi 50 dolara. Nezaposlenost u ovoj zemlji je ekstremno visoka.

Iako je još od 1992. godine zabranjeno iskorištavanje djece za rad, veliki broj mališana u Bagladešu ilegalno se koristi kao jeftina radna snaga.

Prema najnovijim informacijama Međunarodnog fonda za pomoć djeci pri Ujedinjenim narodima (UNICEF), otprilike četiri miliona djece uzrasta ispod 14 godina se još nalazi na tržištu rada u Bangladešu.

Većina djece, u želji da pomognu siromašnim roditeljima, rade na pijaci, u livnicama, ciglanama, kao i na željezničkim stanicama.

Ta djeca rade u veoma lošim uslovima, izvijestila je agencija Anadolija.

Djetinjstvo u krojačnici

Dvanaestogodišnji Muhammed Hatari je u ranom djetinjstvu izgubio roditelje i sada radi u krojačnici.

„Četiri godine po 14 sati dnevno radim u ovoj fabrici. Do sada nisam ništa zaradio. Gazda mi je dao hranu i smještaj. Radim kako bih naučio krojački zanat“, kazao je Muhammed.

Četrnaestogodišnji Ibrahim Kajumi radi u stolarskoj fabrici i nikada nije pohađao u školu. Kaže da mora raditi kako bi pomogao porodici da preživi.

Prema informacijama UNICEF-a, dnevno u svijetu posao traži blizu 215 miliona odraslih osoba. Uprkos tome, djeca u Bangladešu nemaju priliku pohađati školu, kao ni igrati se kao njihovi vršnjaci u ostatku svijeta.

Također, UNICEF je upozorio da veliki broj djece rade kao robovi, primorani da se bave rizičnim poslovima, kao što je rasturanje droge, prostitucija ili da učestvuju u oružanim sukobima.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!