Twitter trajno suspendovao Trumpov nalog

Zbog rizika od daljeg podsticanja nasilja

08. jan 2021

Kompanija Twitter Inc saopštila je u subotu, 9. januara iza ponoći, da je trajno suspendovala nalog predsednika SAD Donalda Trumpa zbog rizika od daljeg podsticanja na nasilje.

„Nakon detaljnog pregleda nedavnih tveetova sa naloga @realDonaldTrump i konteksta oko njih trajno smo suspendovali račun zbog rizika od daljeg podsticanja nasilja“, navela je kompanija u tvitu.

U detaljnom objašnjenju su naveli da su razlozi trajne suspenzije dva tweeta koje je predsednik SAD objavio 8. januara, od kojih u jednom navodi da će „75.000 američkih patriota“ koji su glasali za njega i dalje imati „glas u budućnosti“, a u drugom obaveštava javnost da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsednika SAD.

Kompanija Twitter ove tweetove vidi kao nastavak politike koja je dovela do nasilja 6. januara i navodi da je „verovatno da može ohrabriti i inspirisati ljude da ponove taj kriminalni čin“.

U sredu je Tvitter privremeno blokirao Trampov nalog, koji je imao više od 88 miliona pratilaca, nakon nasilnog upada njegovih pristalica u Kapitol 6. januara i upozorio da će dodatna kršenja pravla rezultirati trajnom suspenzijom.

Bela kuća nije komentarisala ovaj potez.

Kompanija Facebook Inc je ranije ove nedelje saopštila da suspenduje Trampov nalog barem do kraja njegovog predsedničkog mandata, 20. januara.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga