Tvrđava teatar u Čortanovcima: Takvi smo kakvi smo – pozorište zna

"Pozorište zna o nama mnogo više no što bismo mi hteli"

24. juna 2019

I ove godine, po šesti put, vila Stanković u Čortanovcima biće mesto susreta pozorišnih trupa, gde će se od 4. do 9. jula održati međunarodni festival Novi Tvrđava teatar (NTT).

Pod sloganom „Takvi smo, kakvi smo – pozorište zna“ publika će videti šest predstava (ansambli i trupe iz Srbije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Prištine) od kojih pet takmičarskih i jednu u čast nagrađenih. Žiri čine pozorišna kritičarka Darinka Nkolić, glumac Radoje Čupić i rediteljka Olivera Đorđević.

-Tvrđava je sigurnost i zaštita. U ovom renutku kada živimo u trenucima koji nisu ni malo ružičasti, kada nam petnaestogodišnja deca izlaze na ulice, jer su izgubila poverenje u nas – jedino nas pozoriše i umetnost mogu spasiti – reči su glumca Jugoslava Krajnova kojima je danas u Srpskom narodnom pozorištu najavio veliki pozorišni doživljaj na otvorenom, predstojeći festival Novi Tvrđava teatar.

Selektorka i umetnička direktorka Vida Ognjenović odabrala je šest predstava: „San o Mileni“ – rediteljka i dramaturškinja Jelena Bogavac, produkcija Udruženja umetnika „Artista“ Požarevac, dokumentarno poeska predstava o Mileni Pavlović Barili (četvrtak 4. jul); „Opsada Venecije“ – reditelj Mikele Modesto Kazarin, Pozorište Tudor Vianu“, Đuđu, Rumunija, inspirisano delom „psadno stanje“ Albera Kamij (5. jul); „Kavkaski krug kredom“ – reditelj Paolo Mađeli po bertoldu Brahtu, NP Sarajevo (6.jul); „Ventilator“ – reditelj Jaka Ivanc inspirisan Kalom Goldonijem, Koprodukcija Gledališče Koper i Novosadsko pozorište/Ujvideki szinhaz (7. jul); „Žene iz Troje“ – reditelj Nebojša Bradić inspirisan Euripidom, NP Priština i Pozorište „Zoran Radmilović“ Zaječar (8.jul).

U čast nagrađeni, u utorak 9. jula sudenti II godine Fakulteta dramskih umetnosti Begrad u klasi profesorke Vide Ognjenović izvešće Sterijin komad „Ženidba i udadba“ .

Pozorište zna o nama mnogo više no što bismo mi hteli da bude obznanjeno. Poznaje naše odlike, životne vrline i podvige, baš kao i zakrinkane pritvornosti i prešminkana zlodela. Zna kad smo iskren, a kad prevejan lažovi. Vidi kad se istinski zalažemo za nešto, a kad pak brbljamo uzdajući se u lakovernost onih kojima je uteha potrebna. Teško da se možemo osloniti na tajne koje pozorište ne može prozreti… U naše vreme kada je javnost zamućena lažnim vestima, kada su ljudi međusobno udaljeniji nego ikad, uprkos fantastičnim mogućnostima povezivanja, pozorište je postalo oaza istinskog doživljaja činjenica. Kako svaka pojava na sceni zahteva sopstveni umetnički dokaz, svaka prevara na sceni je providna. Pozorište kao umetnost sinkretičkog preoblačenja stvarnosti u svojoj biti je umetnost raskrinkavanja, jer sve u predstavljanju vodi otkriću istinskog jezgra prikaza – reči su, između ostalog, selektorke i umetničke direktoke NTT-a Vide Ognjenović.

Zbog zahtevnosti produkcije samo se predstava „Kavkaski krug kredom“ igra u Srpskom narodnom pozorištu. Ostale predstave igraju se na otvorenoj sceni vile Stanković u Čortanovcima.

Prevoz: Autobus iz Novog Sada kreće u 20 sati sa stajališta kod SNP-a. Autobus iz Beograda kreće u 19 sati ipsred Pete beogradske gimnazije. Povratak je pola sata po završetku predstave. U slučaju kiše predstava se igra u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz. Vest o premeštanju predstave stajaće na sajtu festivala već od podneva taj dan. Cene karata: Pojedinačna 700 dinara, a komplet 3500 dinara. karte se prodaju u Gigs Tix-u od 26. juna.

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga