TV voditelj – pravi pobednik izbora u Izraelu

Premijer Izraela kažnjen je na parlamentarnim izborima. Novajlija u politici, Jair Lapid, najveće je pozitivno iznenađenje. Njegov otac je, inače, rođen u Novom Sadu

25. jan 2013

„Sasvim je sigurno da bi za njega glasali“, pisao je Zidojče cajtung uoči izbora o stavu izraelskog stanovništva prema Jairu Lapidu. Nemački list imao je pravo. Na parlamentarnim izborima 22. januara sekularno-liberalna partija „Ima budućnosti“ (Ješ Atid) Jaira Lapida osvojila je 19 od 120 poslaničkih mesta, i tako postala druga, najjača snaga u Knesetu. To je politička senzacija. Koalicija oko Likuda premijera Netanjahua izgubila je 11 mesta i sada ima 31 mandat. Time taj savez, sastavljen isključivo od stranaka nacionalno-religioznog, desnog tabora, više nema većinu. Netanjahu će morati da formira koaliciju sa različitim taborima.

Jair Lapid je pravi multi-talenat. Mnogima je poznat sa izraelske televizije. Na televiziji „Channel 2“ vodio je najgledaniji informativni magazin u zemlji. Pored toga, bio je i kolumnista najtiražnijeg izraelskog lista „Jediot Ahronot“. Ne samo da taj 49-godišnjak izgleda kao filmska zvezda, već je radio i kao glumac, i autor pozorišnih i TV-serija. Čak je pisao i knjige za decu.

Kakvi roditelji, takav sin

Njegova majka, Šulamit Lapid, poznata je književnica. Objavila je već nekoliko romana i knjiga za decu. Nemačkoj publici poznata je i kao autorka krimi-romana. Njegov otac Jozef „Tomi“ Lapid preminuo je 2008. Rođen je, inače, u Novom Sadu 1931. pod imenom Tomislav Lampeld odakle su ga nacisti deportovali u geto u Budimpešti. Preživeo je holokaust, i 1948. odlazi u Izrael gde je bio poznati novinar. Devedesetih godina prešao je u politiku i stigao do mesta ministra pravde i zamenika premijera Izraela. Bio je liberalan i antireligiozan, a ta pozicija definiše i politički kredo njegovog sina.

Nosilac nade

Jair Lapid je već nekoliko godina razmišljao da napusti novinarstvo i pređe u politiku. U januaru 2012. dao je otkaz i postao šef partije „Ješ Atid“. Mark Berthold, šef fondacije „Hajnrih Bel“ u Tel Avivu, smatra da se iznenađujući uspeh na izborima može pripisati pre svega Lapidovoj ulozi kao „nosioca nade“. „Često je vodio izbornu kampanju na ulicama i koncentrisao se na mirnije teme. Nije se mnogo mešao u sporne rasprave, poput izraelsko-palestinskog konflikta. Na kraju je profitirao od toga što je 20 odsto stanovništva neposredno pre izbora bilo neodlučno“, kaže Berthold za Dojče vele.

Socijalna pravda u prvom planu

Lapid se ne bavi gorućim temama, ističe Mark Berthold. On zahteva ukidanje oslobađanja od vojne obaveze za ortodoksne Jevreje i finansijskih privilegija ultraortodoksnim Jevrejima. Njegova tema je bila socijalna pravda. I dok je premijer Netanjahu u prvi plan isticao pretnju od strane Irana i predstavljao Likud kao „garant bezbednosti“, Jair Lapid je govorio o teretu državne prezaduženosti i slabostima vaspitnog sistema.

Spreman na kompromis

„Lapidov stil može se okarakterisati kao pragmatičan i manje rizičan“, kaže Berthold. Ipak, taj novajlija na političkoj sceni ubeđen je u svoje stavove, pa čak i u raspravi oko sukoba sa Palestincima. „On hoće rešenje o dve države. Ali to je moguće ako Jerusalim u potpunosti ostane u rukama Izraela“.

Lapid sebe vidi kao portparola izraelske srednje klase. Tokom izborne kampanje istakao je, i u intervjuu za Dojče vele, da zahteva ravnomernu raspodelu tereta za sve. Istovremeno je pokazao spremnost na kompromis. I pre izbora nije isključio koaliciju sa konzervativnim premijerom Netanjahuom. „Za Izrael je loše ako zemlja dobije vladu sačinjenu od desnice i ultraortodoksnih“, rekao je Lapid i naglasio: „Potrebna nam je koalicija koja obuhvata sve snage.“

(Ginter Birkenštok/Ivana Ivanović, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga