Tužiteljstvo zatražilo Šešeljev povratak u Hag

Šešelj je demonstrirao „da mu zdravstvene prilike nisu prepreka da radi neprihvatljive javne izjave koje su uvreda za udruge žrtava“

02. dec 2014

Haško tužiteljstvo uputilo je zahtjev sucima Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da ukinu privremenu slobodu vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju „budući da njegovo ponašanje nakon povratka u Srbiju – narušava osnove privremenog puštanja“.

„Raspravno vijeće bi trebalo povući Šešeljevo privremeno puštanje i zakazati ročište po njegovom povratku u Hag – kako bi se ispitalo moguće buduće privremeno puštanje u njegovom slučaju“., navedeno je u zahtjevu tužiteljstva.

Iako se u svom zahtjevu tužiteljstvo osvrnulo i na „humanitarne razloge privremenog puštanja zbog narušenog zdravlja“, upozorilo kako se odlukom moraju poštivati „minimalni uvjeti puštanja, najviše u vezi (ne)utjecaja na svjedoke i žrtve, (ne)ometanja pravde i povratka pred Vijeće kada to bude naređeno“.

Suci ne reagiraju pa mora tužiteljstvo

Dok s jedne strane tužiteljstvo ne dovodi u pitanje „u ovom stupnju, odluku sudaca o puštanju Šešelja na temelju (ex parte) medicinskih informacija“ – istaknuto je kako je Šešelj demonstrirao „da mu zdravstvene prilike nisu prepreka da radi neprihvatljive javne izjave koje su uvreda za udruge žrtava“.

„Vidljivo je da je povjerenje Raspravnog vijeća u Šešeljevo ponašanje – bilo bez osnova. On je izričito rekao da se ne namjerava vratiti na sud. Prijetio je ljudima koji surađuju s tužiteljstvom. Jasno je pokazao da njegovo zdravlje nije prepreka davati neprihvatljive izjave. Također je dao javne izjave u vezi procjene Vijeća o njegovom zdravstvenom stanju“, navedeno je u zahtjevu tužiteljstva koji je pokrenut „budući da je izostala (proprio motu) akcija Raspravnog vijeća u vezi nadgledanja posljedica privremenog puštanja“.

Tužiteljstvo smatra da je povlačenje odluke o privremenom puštanju Šešelja imperativ za haške suce i Vijeće koje ga je pustilo “kako bi se zaštitio integritet postupaka suda, ali i kako bi se osigurao pošten tretman za državu Srbiju“. Naime podsjećeno je kako je Srbija zahtjevala garancije od strane Šešelja – da će poštivati pravila privremenog puštanja, a na što se optuženi nije obvezao.

To je pak, prema mišljenju jedinog suca koji se protivio puštanju Šešelja – stavilo srbijanske vlasti „u neugodan i čudan položaj“, stoji u zahtjevu tužiteljstva potpisanog od strane Glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza.

Podsjetimo, prvostupanjska presuda po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini (1991-1993) – trebala se izreći još u listopadu prošle godine. No neposredno pred izricanje sudac Harhoff je diskvalificiran iz tročlanog Raspravnog vijeća nakon istupa protiv predsjednika suda Theodora Merona u kojem je upozorio na politički utjecaj prilikom donošenja oslobađajućih presuda optuženicima po zapovjednoj odgovornosti.

(Goran Jungvirth, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga