Tužiteljstvo BiH formiralo predmet protiv Dodika

Milorada Dodika krivično je prijavio Željko Komšić zbog izjava na proslavi dana Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH

15. maja 2019

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, potvrdio je bh. medijima Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva.

Predmet je formiran nakon što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio kaznenu prijavu protiv Dodika zbog izjava izrečenih tokom obilježavanja godišnjice Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Između ostalog, Dodik je tada rekao da je „bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formirane Oružane snage BiH“.

Također je zatražio od zapovjedništva puka da na sljedećem obilježavanju „više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske Republike Srpske, jer je to njihov dan“.

Dodikov govor izazvao je dosta reakcija, a član Predsjedništva BiH Željko Komšić tada je najavio da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Dodika, zbog „izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH“.

Komšić: Očekujem istu reakciju kao i prije – dakle, ništa

„Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za Oružane snage BiH, podnio sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog djela kvalifikovanog kao pokušaj izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH. Naše pravosuđe, koje su tada podržali stranci, odbacilo je tu krivičnu prijavu, mada su svi nezvanično tvdili kako postoje elementi krivičnog djela“, rekao je Komšić.

Prema njegovim riječima, ovo je „možda identična situacija, koja ima elemente podsticanja na pobunu u Oružanim snagama BiH i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču Oružanih snaga BiH, uključujući i zvaničnu uniformu pripadnika Oružanih snaga BiH“.

„Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada – dakle ništa“, poručio je Komšić.

Glasnogovornik Grubešić je samo potvrdio kako je „nakon zaprimanja prijave formiran predmet i bit će izvršene provjere“.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga