Tužilaštvo radi na prikupljanju dokaza protiv ratnih huškača

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije “veoma ozbiljno radi” na prikupljanju dokaza u slučaju novinara, bivših ratnih huškača.

30. nov 2010

Bivša predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nadežda Gaće izjavila je da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije “veoma ozbiljno radi” na prikupljanju dokaza u slučaju novinara, bivših ratnih huškača.

Gaće je podsetila da je NUNS sredinom 2009. godine podneo tom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv odgovornih u medijima za ratnohuškačko izveštavanje, podstrekivanje i podsticanje na ratne zločine tokom devedesetih godina 20. veka.

Ona je to kazala na tribini nakon projekcije dokumentarnog filma “Godine koje su pojeli lavovi”, sarajevskog novinara Bore Kontića i producenta Aldina Arnautovića. Film pokušava da odgovori na pitanje gde su danas i šta rade pojedini novinari, bivši ratni huškači.

Predstavnica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Branislava Opranović takođe se založila da pojedini urednici i novinari krivično odgovaraju za širenje mržnje i za huškanje na rat.

Ona je kazala da mnogi od tih urednika i novinara ne samo da nisu kažnjeni za takvo neprofesionalno izveštavanje, već su i danas aktivni u medijima, neretko i na uredničkim funkcijama.

Novinar Dejan Anastasijević rekao je da on lično poznaje barem 15 tesksih ratnih zločinaca, koji danas slobodno šetaju Beogradom i koji su „krvavi do lakata”.

Zbog toga ne verujem da će novinari ratni huškači ikada biti procesuirani, kada nisu procesuirane ni takve ubice, kazao je Anastasijević.

Autor Boro Kontić rekao je da je mali broj bivših ratnih huškača bio spreman da govori o svojoj nedavnoj prošlosti, a naročito nakon što je NUNS podneo navedenu krivičnu prijavu.

Neki od njih su pokojni, a oni koji su živi u međuvremenu su postali doktori nauka, univerzitetski profesori, nastavnici, dramaturzi, direktori pozorišta i monasi, naveo je Kontić.

Objasnio je da nije optimista po pitanju krivične odgovornosti tih novinara i dodao da mu je namera bila da njegov film bude još jedan dokument o vremenu medijskog zla, koji može da posluži budućim generacijama, ako budu želele da se bave tom temom.

Producent Aldin Arnautović ocenio je da je izostanak odgovornosti novinara za ratno huškanje danas doveo do toga da su „kvazinovinari napravili generacije kvazinovinara,  koji i dalje rade kvazi novinarstvo.”

Dodao je da zna da filmovi ne mogu da promene svet, ali je rekao da je važno što mogu da podstaknu na razgovor o tako važnoj temi.

Projekcija filma i tribina održani su u Medija centru NDNV-a, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i Kraljevine Holandije.

Film nosi naziv „Godine koje su pojeli lavovi” po jednoj od mnogobrojnih propagandih laži iz vremena ratova na prostoru bivše SFRJ, kada se tvrdilo da Bošnjaci u Sarajevu bacaju srpsku decu lavovima.

„Čak se čuje da decu bacaju lavovima”, kaže jedan pripadnik Vojske Republike Srpske koji je učestvovao u opsadi Sarajeva.

Na pitanje novinarke da li je to stvarno istina, on odgovara: „Provereno, trebalo bi da je istina, sto posto, jer se čuje”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga