Tužilaštvo: Predmet o medijima koji su huškali na rat nije okončan

Milovan Drecun izjavom da je istraga protiv "novinara" ratnih huškača "čista glupost" ponovo je prekršio zakon i potvrdio da se svako češe tamo gde ga najviše svrbi

23. nov 2014

Tužilaštvo za ratne zločine demantuje navode narodnog poslanika Milovana Drecuna da se u predmetu „Mediji i govor mržnje“ odustalo od prikupljanja podataka i dokaza i da je iz tog razloga, navodno, stavljen ad akta, saopšteno je danas.

Nazivajući ovaj predmet u svojim izjavama „čistom glupošću“, narodni poslanik i predsednik skupštinskog odbora za KiM prevideo je činjenicu da je predistražni postupak u toku i da postoje indicije da je podsticanje i pozivanje na ratne zločine direktno podstaklo na ubistvo najmanje dvoje ljudi.

Tužilaštvo je do sada ustanovilo da je učinjeno krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317. KZ koje je u međuvremenu u odnosu na događaje uz ratnih devedesetih godina zastarelo i da se zbog toga on ne može krivično goniti.

I dalje se, međutim, u predistražnom postupku utvrđuje odgovornost za pozivanje i podsticanje na izvršenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 142 st.1 KZ SRJ i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144 st.1 KZ SRJ, navedeno je u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine.

Kao predstavnik zakonodavne vlasti, korišćenjem svog položaja, narodni poslanik Milovan Drecun je ponovo grubo prekršio član 129. Zakona o Javnom tužilaštvu, ugrožavanjem samostalnosti u radu Tužilaštva za ratne zločine, mešajući se neposredno u predmete, zaključeno je u saopštenju.

(Fonet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga