- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Tužilaštvo otvorilo slučaj „Naši“

Republičko tužilaštvo otvorilo je predmet „Naši“ i izdalo nalog policiji da izvrši provere njihove poslednje aktivnosti.

Tužilaštvo je formiralo predmet i naložilo policiji da ispita poslednje aktivnosti ultranacionalističke organizacije „Naši“ kao što su paljenje zastave AP Vojvodine i lepljenje plakata protiv NVO, pojedinaca i medija, kako bi utvrdili da li je tim aktivnostima kršila Ustav.

Ukoliko tužilaštvo dođe do zaključka da jeste, ponovo će tražiti njihovu zabranu, potvrđeno je za B92 u Višem tužilaštvu.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić kaže da je Tužilaštvo izdalo nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova da se izvrši prikupljanje potrebnih informacija u vezi sa tim predmetom.

Zorić je rekao da Tužilaštvo, kao i do sada, postupa u skladu sa Ustavom i svojim zakonskim ovlašćenjima i objasnio da je predmet formiran pre lepljenja plakata i pre paljenja zastave Autonomne pokrajine Vojvodina.

„Dat je nalog MUP-u da se izvrši prikupljanje potrebnih informacija i obaveštenja, da se prikupe dokazi, nakon čega će biti doneta javnotužilačka odluka. Ponovo ističem da je predmet formiran znatno pre lepljenja ovih plakata i paljenja zastave, odnosno dogadjaja koji su se desili juče i prekjuče“, naveo je Zorić.

Na tom predmetu se, precizirao je Zorić, praktično radi na dva koloseka i to Više javno tužilaštvo u Beogradu, ali i Tužilšstvo za visoko-tehnološki kriminal, jer je deo sadržaja objavljen na Internetu na različitim sajtovima.

On je ukazao da će svi za koje se nakon sprovedenih provera utvrdi da su učinili krivično delo, biti krivično procesuirani i pozvani na krivičnu odgovornost.

„Naravno, ne isključuje se mogućnost da zbog novih okolnosti Republičko javno tužilaštvo podnese novu inicijativu za zabranu organizacije ‘Naši’ zbog kršenja ljudskih prava koja su zajamčena Ustavom Srbije“, zaključio je Zorić.

Ministar prosvete Žarko Obradović je u Kažiprstu B92 rekao da država mora brže da reaguje i ne samo kada joj se na nešto ukaže, jer će se inače otvoriti prostor za spekulacije

Istovremeno je veći broj Nevladinih organizacija okupljenih u Kuću ljudskih prava uputio otvoreno pismo republičkoj tužiteljki Zagorki Dolovac da reaguje na pretnje predstavnicima organizacija civilnog društva i medijima ili da podnese ostavku.

Zaštitnik građana Saša Janković juče je izjavio da je zabrinut zbog plakata organizacije „Naši“ koji optužuju nevladine organizacije, NUNS i medije da sarađuju sa stranim obaveštajnim službama.

Aktivisti SNP Naši su u nedelju uveče ispred prostorija LSV spalili zastavu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Protiv ove organizacije, poznate po spiskovima nepoželjnih, B92 će podneti novu krivičnu prijavu.

Zbog ovih i niza sličnih dešavanja, Liberalno demokratska partija optužila je vlast da je u Srbiji stvorila atmosferu linča i da su joj kao sredstvo za to poslužili tabloidi i organizacije koje je trebalo zabraniti.

Funkcioner SNS Vladimir Cvijan izjavio je za list „Danas“ da postoje „nove okolnosti“ zbog kojih je moguće da se ponovo pokrene inicijativa pred Ustavnim sudom Srbije za zabranu SNP Naši.

U otvorenom pismu tužiteljki, Kuća ljudskih prava uz podršku više od stotinu organizacija i pojedinaca, navela je da se ni u jednom od slučajeva pretnji nevladinim organizacijama, medijima i pojedincima koji se zalažu za zaštitu ljudskih prava nije oglasilo tužilaštvo niti je pokrenut bilo kakav postupak i zatražila utvrđivanje odgovornosti za ćutanje tužilaštva.

„Aktivnosti“

SNP Naši su početkom decembra objavili spisak antisrpskih medija čiju je zabranu tražila.
Mesec dana ranije, ta organizacija objavila sličan zahtev, tražeći zabranu jednog broja nevladinih organizacija, čiji je rad takođe okarakterisan kao „antisrpski“.
Ustavni sud Srbije je pre dva meseca odbacio predlog za zabranu rada udruženja „Srpski narodni pokret 1389“ iz Beograda i SNP „Naši“ iz Aranđelovca.

„U pitanju su dela koja se gone po službenoj dužnosti, a počinioci se potpisuju punim imenom i prezimenom. Ne postoji nijedno opravdanje za ćutanje tužilaštva“, piše u otvorenom pismu i dodaje da u najkraćem roku Kuća ljudskih prava očekuje konkretne akcije državne tužiteljke.

Navodi se da su ekstremističke organizacije, ohrabrene nereagovanjem države i protivzakonitim postupcima, poput zabrane Parade ponosa, sve glasnije i sve radikalnije u svojim zahtevima.

„Najnovije štampanje i lepljenje poternica za medijima i organizacijama koje mesecima nekažnjeno proganjaju predstavlja još jedan dokaz jačanja ovih grupacija. Jedan od razloga njihovog osećaja sigurnosti nesumnjivo je i činjenica da javno tužilaštvo nije pokrenulo zakonom predviđene postupke“, navodi se u otvorenom pismu.

U pismu je ocenjeno da je iz hronologije svih pretnji i napada, od pravljenja spiskova zamenika ministra kulture do najnovijih pretnji smrću članovima redakcije e-novina i poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić i paljenja vojvođanske zastave, jasno da se situacija radikalizuje i da se nasilnici osećaju zaštićenim i ohrabrenim da nastave svoje delovanje.

„Očekujemo da svoju funkciju obavljate savesno i pokrenete niz postupaka protiv onih koji svakodnevno urušavaju pravni sistem ili da, u suprotnom, podnesete ostavku na funkciju“, piše u otvorenom pismu.

Kuća ljudskih prava je poručila Zagorki Dolovac da, kao što ona već zna, u tim postupcima ekstremističkih grupacija i pojedinaca ima elemenata više krivičnih dela.

„U pitanju je širok raspon, od povrede ravnopravnosti, ugrožavanja sigurnosti, pa do rasne i druge diskriminacije, krivičnog dela koje pruža jasan osnov za krivično kažnjavanje onih koji proganjaju organizacije i pojedince zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi“, navodi se u otvorenom pismu.

Desničarska organizacija „Naši“ već godinama unazad ima aktivnosti koje uznemiruju javnost – nasilno su prekinuli i zabranili tribinu “Peščanika” 3. decembra 2007, organizovali su protest i istakli nacistička obeležja 5. marta 2011, spalili vojvođansku zastavu 12 marta 2012. Ustavni sud je ipak ocenio da nema osnova da se njihov rad zabrani.

(B92)

Podelite ovu stranicu!