Tužilac se razboleo, suđenje Davidoviću ponovo odloženo

Glavni pretres u ovom postupku počeo je 17. oktobra prošle godine, punih devet godina od napada na učesnike antifašističke šetnje

12. jan 2017

U Višem sudu u Novom Sadu danas nije održano suđenje Goranu Davidoviću, optuženom za izazivanje incidenta u Domu vojske u Novom Sadu, kada je grupa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj napala učesnike antifašističke šetnje.

Današnji glavni pretres odložen je pošto se zamenik javnog tužioca Zoran Jakovljević razboleo, a novi je zakazan za 27. februar ove godine. Tom prilikom biće saslušani preostali svedoci.

Prvooptuženi Goran Davidović, koji živi u Italiji, nije se ni danas pojavio na suđenju, a njegov izostanak nije opravdan. Zbog neodazivanja na pozive suda još od 24. septembra 2009. ranije je doneta odluka da mu se sudi u odsustvu.

Glavni pretres u ovom postupku počeo je 17. oktobra prošle godine, punih devet godina od napada na učesnike antifašističke šetnje, a tom prilikom iskaz je dao drugooptuženi Nedeljko Pešić koji je negirao krivicu.

I Pešić i Davidović optuženi su za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Pešić je rekao da se 7. oktobra 2007. sasvim slučajno našao u Domu vojske jer je policija prethodno zaustavila autobus u kojem se nalazio.

„Ja sam iz Šapca putovao u Kulu, ali je policija zaustavila autobus na Keju pa sam se na protestu slučajno našao“, rekao je Pešić i potvrdio da se na fotografijama iz dvorišta Doma vojske koje mu je predočila sudija Slobodanka Gutović nalazi on.

Predsednik Novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, kome je tokom incidenta tvrdim predmetom razbijena glava, rekao je da su se obe grupe međusobno vređale i dobacivale.

„Žandarmerija je u tom trenutku počela da nas potiskuje prema drugoj strani ulice. Tada sam i dobio kamenom u glavu. Moja pretpostavka je da me je pogodio tvrdi predmet koji je doleteo iz Doma vojske jer sam pogođen u teme, a bio sam leđima okrenut ogradi“, rekao je danas Domonji.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da je tog dana bio blizu čela protestne kolone koja je bila duga više stotina metara.

Prema njegovim rečima, do incidenta je došlo kada je grupa iz Doma vojske dotrčala na ogradu i počela da baca kamenice i tvrde predmete. „Ne znam šta je bio povod da to učine”, kazao je on.

Beograđanin Uroš Stojanović, koji je dugo godina bio optužen za nasilničko ponašanje u ovom predmetu, izjavio je u svojstvu svedoka odbrane da je u Novi Sad došao u posetu rodbini, ali i da prisustvuje Srpskom maršu jer je video plakat u Beogradu.

Na pitanje sudije da li mu je bilo poznato da je skup zabranjen odgovorio je odrečno. „Nisam znao da će se održati i antifašistički skup istog dana. Došao sam u Novi Sad zbog Srpskog marša“, rekao je on.

Novosađanin Radomir Dickov, koji je takođe bio optužen u ovom predmetu, posvedočio je da je u Domu vojske „prisustvovao neformalnom skupu, kada je grupa koja je bila spolja započela u jednom momentu incident“.

Za Davidovića koga lično jako dobro poznaje rekao je da nije bacao kamenice, niti je salutirao nacističkim pozdravom. „Pešića nisam tada primetio, osim kasnije na televiziji. Poznavao sam sve ljude koji su bili iz Novog Sada od ranije. Neki od njih bili su i obuhvaćeni ovim postupkom“, kazao je Dickov.

Sud ranije nije prihvatio predlog odbrane da se kao svedoci ispitaju i dvojica učesnika incidenta Dolf Pospiš i Predrag Milovanović. Kao razlog za to navedeno je da su oni priznali krivicu i nagodili se sa tužilaštvom. Njihove presude biće pročitane kao dokazni materijal u predmetu.

U oktobru prošle godine tužilaštvo je odustalo od gonjenja sedam pripadnika „Nacionalnog stroja“ zbog dešavanja u Domu vojske, jer su 2007. godine osuđeni u Prekršajnom sudu zbog istog incidenta.

D. Šper

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga