- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Tužilac: Ministar policije omalovažava Tužilaštvo

Radovan Lazić, predsednik Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca, rekao je za Insajder.net da se poslednja izjava ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kako je šokiran nereagovanjem Tužilaštva, može tumačiti kao otvoren pritisak na ovu nezavisnu instituciju.

Ministar je izjavio da je šokiran reakcijom Tužilaštva koje, kako kaže, danima ćuti na otvorene pozive pojedinih političara na sprovođenje “makedonskog scenarija“ u Srbiji.

„Kako je moguće da pojedini političari danima pozivaju na nasilje, na obojene revolucije i ubistva građana, a da Tužilaštvo ne reaguje?“, rekao je Stefanović.

Lazić kaže da se ovakav rečnik ministra može tumačiti kao omalovažavanje.

„Ovako kako je ministar dao izjavu zaista se može tumačiti kao pritisak na Tužilaštvo. Tužilaštvo može po službenoj dužnosti da pokreće istrage, a u ovom slučaju nisam upoznat da li jeste ili nije, niti da li ima razloga za to. Međutim, ovakav rečnik ministra se može tumačiti u najmanju ruku kao omalovažavanje“, kaže Lazić za Insajder.net.

Ministar ovako oštar stav prema Tužilaštvu nije imao kada je reč o slučajevima koji su izazivali veliku pažnju javnosti, kao što su optužbe o policijskom praćenju novinara, fizičkim napadima na aktiviste NVO ili umešanosti pripadnika MUP-a u rušenje u Hercegovačkoj ulici.

Ministar je do sada na svako novinarsko pitanje o radu Tužilastva ili Policije u pomenutim slučajevima odgovarao tako što je pozivao medije da ne vrše pritisak na nadležne institucije.

(Insajder)

Podelite ovu stranicu!