- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Tužba protiv Mekdonaldsa zbog diskriminacije Roma

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti podnela je tužbu protiv restorana Mekdonalds (McDonalds), zbog toga što je obezbeđenje tog restorana u Novom Sadu, prema navodima svedoka, zabranilo deci romske nacionalnosti da uđe u objekat.

U dopisu u koji je Beta imala uvid, navodi se da je kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti podnela tužbu Prvom osnovnom sudu u Beogradu, koristeći ovlašćenja iz Zakona o zabrani diskriminacije.

Tužba je podneta protiv privrednog društva „Najsfuds restorani” (Nicefoods Restorani) iz Beograda, koje je vlasnik Mekdonadsovih restorana u Srbiji.

Nevena Petrušić, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, potvdila je je agenciji Beta da je tužba podneta i objasnila da je to učinjeno jer je ocenjeno da je reč o „strateški važnom slučaju”.

„Podnosimo tužbe onda kada procenimo da je to strateški važan slučaj. Ni na koji način ne sme biti diskriminacije u pružanju usluga”, poručila je Petrušićeva.

Jedna Novosađanka protestovala je zbog toga što obezbeđenje „Mekdonaldsa” u Novom Sadu 10. jula nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje dece romske nacionalnosti.

Novosađanka Maja Rogić (32) je rekla agenciji Beta da je prišla deci koja su se igrala na Trgu slobode, u blizini „Mekdonaldsa“ i pitala ih da li su gladni, na šta su oni odgovorili potvrdno.

„Dečak (8 godina) i dve devojčice (7 i 5 godina) su trčkali ispred mene do ‘Meka’ gde ih je momak iz obezbeđenja restorana zaustavio i rekao da ne mogu da uđu. Prišla sam mu i rekla da sam ja s njima i da ću platiti šta budu naručili, na šta je momak rekao ‘Vi možete da uđete, oni ne’”, kazala je ona.

Dodala je da je ipak odlučila da sama uđe u restoran jer joj je bilo žao da deca ispaštaju, a radovala su se obroku i čak joj pokazala na reklami šta bi želela da pojedu.

„Ušla sam, kupila im hranu, pa smo seli u baštu ‘Meka’ gde su i jeli“, ispričala je Maja Rogić koja je novinaru Bete pokazala fiskalni račun u iznosu od 1.400 dinara, na kojem se vidi šta su deca jela.

Kompanija Mekdonalds saopštila je ranije da će ispitati slučaj diskriminacije malih Roma u restoranu u Novom Sadu i najavila da će najstrožije kazniti takvo ponašanje obezbeđenja.

„Ne želimo da se kompanija Mekdonalds povezuje sa bilo kakvim vidom diskriminacije protiv koje se u okviru našeg poslovanja borimo. Vrata naših restorana su otvorena za sve goste i učinićemo sve da tako ostane”, piše u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!