Tusk traži solidarnost Mađarske sa Ukrajinom

Tusk je izrazio razumevanje za to što se Orban brine za manjinu od oko 200.000 Mađara u Ukrajini, ali je upozorio da je tu brigu Orban formulisao na pogrešan način u pogrešno vreme

14. maja 2014

Poljski premijer Donald Tusk označio je za nesretnu i uznemirujuću najavu mađarskog premijera Viktora Orbana da bi Mađari na zapadu Ukrajine trebalo da dobiju autonomiju i dvojno državljanstvo i zatražio je od svih zapadnih suseda Ukrajine da ne ugrožavaju njenu celovitost.

„Ne sumnjam uopšte u to da su zemlje kao Poljska, Slovačka, Mađarska, Rumunija, zemlje susedi Ukrajine, dužne da budu solidarne i bezrezervno da budu zainteresovane za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, kazao je danas u Varšavi novinarima poljski
premijer. Tusk je izrazio razumevanje za to što se Orban brine za manjinu od oko 200.000 Mađara u Ukrajini, ali je upozorio da je tu brigu Orban formulisao na pogrešan način u pogrešno vreme.

„Moramo da obratimo pažnju na to da nikako ni na kakav način, bila nam to namera ili ne, ne podržimo aktivnosti separatista koje podržava Rusija, a čiji cilj je očigledno demontiranje ukrajinske države“, kazao je Tusk.

Poljski premijer ocenio je da Ukrajini nisu potrebne reči utehe već konkretna podrška i pomoć i to da iz Evropske unije ne kreću nikakvi signali koji bi podsticali Rusiju da nastavi oko Ukrajine kako je počela.

„Nakon Donjecka i Luganska više niko u Evropi ne može da ima iluzije o čemu se radi. Možda će nekome nedostajati hrabrosti, možda će interesi biti važniji od solidarnosti sa Ukrajinom ali niko neće više moći da spusti zavesu licemerja i da se pravi da je sve u redu ili da smo součeni sa nekakvim građanskim pokretima za autonomiju“, rekao je premijer Tusk.

Poljski premijer apelovao je na sve partnere u EU da se sada usredsrede na pomoć da se u Ukrajini obave slobodni, demokratski predsednički izbori 25. maja.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga