Tusk: Oni koji u Evropi navijaju za nacionalizam ugrožavaju svoju nezavisnost

"Jednako kao spoljne pretnje, Evropu ugrožava jačanje nacionalizama i antievropskih emocija u samoj EU"

10. nov 2018

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je danas u Lodju na 5. Igrama slobode da oni u Evropi koji navijaju za nacionalizam, više ili manje diskretno aplaudiraju bregzitu, pozdravljaju izolacionističke korake Vašingtona, ubedjuju da ovakva Evropska unija nema budućnost, neizbežno će ugroziti i nezavisnost svojih država.

„Ja ne vidim da je to slučajnost da praktično u celoj Evropi oni koji se javno ili diskretnije izražavaju sa entuzijazmom o bregzitu, sa većim ili manjim entuzijazmom ocenjuju dalje izolacionističke korake Vašingtona, oni koji sve intenzivnije koketiraju sa Vladimirom Putinom, da oni nastoje da nas ubede da Evropska unija generalno ili u ovom obliku nema budućnost“, kazao je bivši poljski premijer Tusk.

U svom predavanju na temu „11. novembar 2018. Poljska i Evropa. Dve godišnjice, dve lekcije“ na Igrama slobode u Lodju predsednik ES je upozorio da, jednako kao spoljne pretnje, Evropu ugrožava jačanje nacionalizama i antievropskih emocija u samoj EU.

„Te snage jačaju pred našim očima. Kada putujem po Evropi imam utisak da su u mnogim evropskim prestonicama političari i partije koje samo čekaju na posetu nekakvog nadvojvode Ferdinanda. Čekaju na dogadjaj koji će promeniti odnos snaga i obavezu da se poštuju zajedničke vrednosti“, rekao je Tusk podsećajući na Sarajevski atentat koji je poslužio kao povod da izbije Prvi svetski rat.

„Ko danas u Poljskoj nastupa protiv naše jake pozicije u ujedinjenoj Evropi on zaista nastupa protiv poljske nezavisnosti. Duboko ubedjen da to moju domovinu može ponovo da izloži najvećim mogućim pretnjama, želim danas, dan uoči godišnjice nezavisnosti, da kažem da od nas, ovde u Poljskoj zavisi da li će političari razbiti EU i izvesti iz EU Poljsku. Pamtite, bez vaših, naših prava i sloboda nema nezavisnosti. Branite ta prava“, pozvao je Poljake Tusk.

Predsednik ES podsetio je takodje da SAD, danas prvi put u istoriji, sa administracijom predsednika Donalda Trampa, ne pokazuju entuzijazam za ujedinjenu, jaku Evropu.

Igre slobode u Lodju, pete po redu, na kojima su se na debate okupili naučnici, aktivisti nevladinih organizacija, političari, književnici, ove godine, povodom 100. godišnjice obnavljanja nezavisnosti Poljske, 11. novembra 1918. godine, održavaju se na temu „Bitka za istoriju“.

Predsednik ES Donald Tusk za razliku od drugih svetskih lidera na obeležava 11. novembar u Francuskoj, već je naglasio da kao Poljak, smatra da 100. godišnjicu nezavisnosti mora da obeleži u domovini.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga