Turska ukinula zabranu nošenja marame u javnoj službi

Zabrana nošenja marame će ostati na snazi za zaposlene u policiji, vojsci, tužilaštvu i sudovima

13. okt 2013

Turska je 8. oktobra ukinula zabranu nošenja marame za žene zaposlene u javnoj službi. Meru, koja je deo paketa reformi, pozdravio je turski premijer Redžep Tajip Erdogan, jedan od njenih pokretača. Turska opozicija je kritikovala tu meru navodeći da nije u duhu ideala muslimanske ali svetovne Turske.

„Danas smo ukinuli jednu arhaičnu odredbu koja je bila suprotna duhu Republike“, rekao je Erdogan u nedeljnom obraćanju u parlamentu.

Turski premijer, čija žena nosi maramu kao i većina supruga čelnika njegove stranke, ocenio je da je turska „Republika republika svih 76 miliona građana Turske“.

„Žene koje nose marame su deo Republike jednako kao i žene koje ne pokrivaju glavu“, dodao je on.

Mera, koju je Erdogan predstavio 30. septembra, deo je reformi koje generalno proširuju prava manjina, pre svega Kurda. Ona je zvanično stupila na snagu 8. oktobra pošto je objavljena u službenom listu u okviru novih propisa o oblačenju službenika.

Novi propisi dozvoljavaju muškarcima zaposlenim u javnim službama da nose brade.

Turska opozicija je osudila tu meru i ocenila da je ona samo još jedan korak koji nije u duhu muslimanske ali svetovane Turske kakvu je želo osnivač moderne turske republike Mustafa Kemal Ataturk.

Zabrana nošenja marame će ostati na snazi za zaposlene u policiji, vojsci, tužilaštvu i sudovima.

S druge strane, poslanicama u turskom parlamentu trebalo bi da bude omogućeno da nose marame.

Svojevremeno je Merve Kavkači, poslanica tursko-američkog porekla koja je izabrana kao kandidat islamističke strane, došla 1999. godine da položi zakletvu sa maramom na glavi, što je izazvalo proteste. Ona je morala da napusti salu praćena uzvicima negodovanja, a zatim joj je oduzeto i tursko državljanstvo.

Erdoganova stranka, Partija pravde i razvoja (APK), nastala iz islamističkog pokreta, od dolaska na vlast 2002. godine bori se za to da se svuda dozvoli nošenje marame.

Studentkinjama u Turskoj je već dozovoljeno da nose marame na univerzitetima.

Erdogan je nove mere objavio četiri meseca nakon talasa nezadovoljstva građana – demonstracija u kojima je u junu učestvovalo više desetina hiljada građana u većim gradovima u Turskoj. Demonstranti su, između ostalo, vlastima zamerali „islamistički“ predznak.

Turski premijer je negirao da se ponaša autoritarno ali se obračunao neistomišljenicima, što je izazvalo mnogobrojne kritike.

(EurActiv)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga