Turska ukinula zabranu hidžaba u školama

Turska je ukinula zabranu nošenja hidžaba u vjerskim školama, što je naišlo na kritike sekularista koji to smatraju novim dokazom da vlada sprovodi islamski program

29. nov 2012

Turska je ukinula zabranu nošenja hidžaba u vjerskim školama, što je naišlo na kritike sekularista koji to smatraju novim dokazom da vlada sprovodi islamski program.

Obrazovanje je jedno od glavnih bojnih polja u sukobu između vjerskih konzervativaca, koji podržavaju partiju AK premijera Recepa Tayyipa Erdogana i sekularnih potivnika koji ga optužuju da neprimjetno nameće islamske vrijednosti, navodi Reuters.

Strahovima sekularista pridonio je i to što je Erdogan ove godine izjavio da je njegov cilj da odgaja „vjersku omladinu“, dok je AK, koja je na vlasti već 10 godina, sprovela reformu obrazovnog sistema u okviru koje je ojačala ulogu vjerskih škola.

U skladu s najnovijim propisom, koji je u utorak objavljen, a stupiće na snagu školske 2013-2014. godine, i učenice redovnih škola moći će da nose marame na časovima vjeronauke na kojima se uči Kur’an.

Erdogan je rekao da je reforma, kojom je ukinuta i obaveza učenika da nose školske uniforme, preduzeta kao odgovor na zahtjev javnosti.

„Dozvolimo svima da oblače djecu kako žele, u skladu s njihovim mogućnostima. Sve ove mjere su preduzete zato što je postojao takav zahtjev“, izjavio je Erdogan u utorak na pres-konferenciji u Madridu.

Proteklih nekoliko godina u Turskoj su održani brojni protesti protiv zabrane nošenja hidžaba u školama, na univerzitetima i javnim ustanovama.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga