Turska opozicija tuži Visoko izborno tijelo zbog referenduma

CHP i Prokurdska opoziciona stranka (HDP) su obećale da će preduzeti zakonske mjere protiv, kako tvrde, neregularnosti tokom glasanja na referendumu

21. apr 2017

Glavna opziciona stranka u Turskoj, Republikanska narodna partija (CHP) priprema žalbu na odluku Visokog izbornog tijela (YSK) da prihvate izborne liste bez pečata, koje su na referendumu održanom u nedjelju 16. aprila turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu dali veća ovlaštenja.

„Danas podnosimo žalbu Državnom savjetu tražeći da se poništi odluka YSK da prihvate nezapečaćene glasačke listiće“ naveo je zamjenik predsjednika stranke CHP Bulent Tezcan u izjavi.

Državni savjet je najviše pravosudno tijelo u Turskoj, koje se bavi žalbama protiv države i javnih institucija.

CHP i Prokurdska opoziciona stranka (HDP) su obećale da će preduzeti zakonske mjere protiv, kako tvrde, neregularnosti tokom glasanja na referendumu u nedjelju, 16. aprila, u Turskoj.

Tezcan je izjavio da će opozicija tražiti da se ne objavljuju zvanični rezultati dok se ne riješi slučaj sa neregularnostima.

Visoko izborno tijelo je najavilo u nedjelju da će konačne rezulate referenduma objaviti 11-12 dana nakon glasanja.

CHP je još u ponedjeljak zatražio da se referendum poništi zbog neregularnosti, ali su odbijeni.

I posmatračaka misija Evropske unije, sačinjena od predstavnika Parlamenatrne skupštine Savjeta Evrope (PACE) i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE-ODIHR) saopštila je u ponedjeljak da referendum u Turskoj nije bio u skladu sa evropskim standardima.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga