Turska najrazvijenija poljoprivreda Evrope

Turski ministar finansija Mehmet Simsek izjavio je da je, u pogledu poljoprivrede, Turska najrazvijenija zemlja u Evropi, a da, po razvijenosti, u svijetu zauzima sedmo mjesto

19. mar 2013

Turski ministar finansija Mehmet Simsek izjavio je da je, u pogledu poljoprivrede, Turska najrazvijenija zemlja u Evropi, a da, po razvijenosti, u svijetu zauzima sedmo mjesto.

On je istakao da je budžet izdvojen za podršku poljoprivredi ove godine povećan za 17,8 posto u odnosu na budžet 2012. godine, odnosno, da je sa 11,1 milijardi turskih lira povećan na 13,1 milijardu, javlja u nedjelju agencija Anadolija.

„U 2002. godini, budžet izdvojen za poljoprivredu bio je samo tri milijarde turskih lira. Sada smo, u ovom pogledu, najrazvijenija država u Evropi, a u svijetu smo sedma zemlja“, kazao je Simsek.

Naglasivši da Ministarstvo finansija ulaže napore kako bi smanjilo porezne troškove za građane, Simsek je rekao da ipak uzimaju u obzir i negativne posljedice smanjenja poreza u odnosu na ostale porezne prakse.

„U okviru toga, postoji projekat koji vodimo kako bi poljoprivrednicima osigurali gorivo i kako bi ih oslobodili plaćanja poreza“, kazao je Simsek.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga