Turska: Hapšenja urednika i zapljena novina nakon pobjede Erdogana

Današnjem hapšenju prethodila je opsada kancelarija medijske grupe koja ima kritičan stav prema Erdoganu prošle sedmice, i gašenja dva televizijska kanala u toj zemlji

03. nov 2015

Dva vodeća urednika jednog turskog medija, koji su kritikovali vladu uhapšena su danas, 2. novembra, a njihovo posljednje izdanje zaplijenjeno je dan nakon što je turski predsjednik Redžep Tajp Erdogan sa svojom Partijom pravde i razvoja (AKP) osvojio apsolutnu većinu na izborima u Turskoj.

Ovo je uslijedilo nakon što je nedjeljnik „Nokta“ u svom postizbornom izdanju objavio naslovnicu na kojoj piše: „Ponedjeljak 2. novembar, početak građanskog rata u Turskoj“

Ovaj naslov se pojavio preko fotografije turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, osnivača AKP.

Današnjem hapšenju prethodila je opsada kancelarija medijske grupe koja ima kritičan stav prema Erdoganu prošle sedmice, i gašenja dva televizijska kanala u toj zemlji.

Kritičari neprekidno ponavljaju da Erdogan guši slobodu medija u Turskoj.

Urednici ostalih turskih medija i izdanja koja imaju kritične stavove prema vladi takođe očekuju period pojačane represije nad medijima u toj zemlji nakon što je AKP ponovo u nedjelju na izborima povratila većinu koju je izgubila na izborima u junu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga