Turska: Erdogan ponovo lider vladajuće stranke AKP

Erdogan je zvanično "presekao" veze sa AKP avgusta 2014, kada je izabran za predsednika Republike jer je to tadašnji Ustav zahtevao

21. maj 2017

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u nedelju je ponovo izabran za lidera vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) što je omnogućeno revizijom Ustava odobenom na referendumu 16. aprila.

Kongres AKP-a počeo je u nedelju uz stroge mere bezbednosti i u prisustvu nekoliko desetina hiljada ljudi. Turske vlasti su uoči samog početka kongresa saopštile da su ubile dvojicu osumnjičenih za pokušaj napada u Ankari za račun militanata takozvane Islamske države.

Erdogan je zvanično „presekao“ veze sa AKP avgusta 2014, kada je izabran za predsednika Republike jer je to tadašnji Ustav zahtevao.

Turski predsednik od maja može ponovo da bude i lider stranke zahvajujući izmeni Ustava koja mu daje šira ovlašćenja.

Članovi stranke su tokom popodneva glasali o svom novom lideru, koji će naslediti Binalija Jildirima koji je na čelu stranke bio od 2016.

Erdogan je bio jedini kandidat za tu funkciju.

AKP je 15 godina na vlasti u Turskoj i pobednica je svih izbora od 2002. godine.

Ustavna reforma, čiji delovi stupaju na snagu 2019. godine, predviđa ukidanje premijerskog mesta u korist predsednika države koji će imati sva ovlašćenja.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga