Turska: Davutogluova riječ zapalila internet

Turska agencija Ihlas objavila je da je na stranici Turske jezičke asocijacije riječ 'refik' pretraživana 234.702.021 put

08. maja 2016

Odluka turskog premijera Ahmeta Davutoglua o povlačenju sa pozicije premijera i predsjednika vladajuće AK partije iznenadila je mnoge poznavaoce prilika u Turskoj.

Neslaganje između dosadašnjeg premijera i predsjednika države Recepa Tayyipa Erdogana dovelo je do toga da je Davutoglu bio primoran da se povuče sa pozicije.

Ipak, obraćanje odlazećeg premijera na konferenciji za medije izazvalo je radoznalost Turaka. Riječ koju je izgovorio na konferenciji počeli su masovno pretraživati u online rječniku turskog jezika.

Mnogi Turci koji su pratili Davutogluovo obraćanje u četvrtak nisu znali značenje riječi „refik“ (drug), koju je turski premijer upotrijebio u govoru i za tom su riječju tragali 234 miliona puta u turskom online rječniku.

Davutoglu je u četvrtak kazao: „Neću slomiti srce niti povrijediti životnog druga (refik)… a zbog stranke sam donio ovu odluku“.

Arapska riječ

Turska novinska agencija Ihlas objavila je da je na stranici Turske jezičke asocijacije (TDK) ta riječ pretraživana 234.702.021 put.

Agencija navodi da se ta riječ koja potiče iz arapskog jezika može značiti i „bračni drug“, a da ju je Davutoglu upotrijebio u smislu stranačkog druga.

„Nemam osjećaja neuspjeha ili žaljenja zbog ove odluke. Ostavka nije bila moj izbor, već stvar nužnosti“, kazao je Davutoglu u svom obraćanju.

Turski premijer je rekao da se neće kandidirati za predsjednika stranke na sljedećem vanrednom kongresu koju je AK partija zakazala za 22. maj 2016. godine. Samim tim Davutoglu je primoran da se povuče sa mjesta premijera budući da unutrašnji ustroj stranke nalaže da samo predsjednik stranke može biti premijer.

Davutoglu je premijer Turske i lider vladajuće Partije pravde i razvoja od 2014. godine.

(Fahrudin Smailović, Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga