Turizam i FEP potvrdili jedinstvo koalicije

Raskol između DS-a i SVM-a u Subotici, po svemu sudeći, nije se preslikao i na pokrajinsku koaliciju. Da u Banovini sve f…

17. feb 2010

Izvršno veće VojvodineRaskol između DS-a i SVM-a u Subotici, po svemu sudeći, nije se preslikao i na pokrajinsku koaliciju. Da u Banovini sve funkcioniše uprkos lomovima koji se dešavaju i u još nekoliko vojvođanskih opština, potvrdilo je i jučerašnje glasanje u pokrajinskom parlamentu po svim tačkama dnevnog reda, među kojim je bila i Strategija razvoja turizma u APV, koju je u ime Vlade Vojvodine obrazlagao njen potpredsednik i sekretar za privredu Ištvan Pastor, inače lider SVM-a.
Saglasnost unutar koalicije bila je evidentna i kod promena u odluci o formiranju vojvođanskog Fonda „Evropski poslovi“, kojima je predviđeno da čelnu poziciju u njegovom Upravnom odboru dobije predsednik parlamenta po funkciji, odnosno Šandor Egereši, koji je i funkcioner SVM-a. U skladu s juče usvojenom odlukom, njegov zamenik biće resorni pokrajinski sekretar Boris Barjaktarović iz G17 plus, takođe po funkciji.
Govoreći o Strategiji o razvoju turizma, Pastor je istakao da je njen osnovni cilj da sagleda stanje i perspektive bržeg uključivanja Vojvodine kao turističke destinacije na domaće, a posebno međunarodno tržište.
– Strategijom razvoja turizma Srbije do 2015. Vojvodina je definisana kao jedan od četiri klastera za razvoj turizma Republike. Zbog toga se Vlada Vojvodine opredelila da izradi strateški dokument koji proizlazi iz pomenute strategije – kazao je Pastor.
Inače, ovo je bila tačka dnevnog reda koja je naišla i na najveću pažnju poslanika, ali su u raspravi više učestvovali oni iz vladajućih stranaka , uglavnom pokušavajući da ukažu na značaj ove odluke za razvoj vojvođanskih opština. Neuporedivo manje interesovanja bilo je za ostale tačke dnevnog reda, od kojih su mnoge usvojene bez ikakve rasprave.
Vojvođanski parlament je na jučerašnjoje sednici doneo i prve odluke kojima Pokrajina, u skladu s novim Zakonom o nadležnostima APV, preuzima osnivačka prava nad upravljanjem Nacionalnim parkom „Fruška gora“, osnivanjem JP „Fruška gora“, te Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
Uz primedbu da dinamikom prenosa nadležnosti s Republike na Pokrajinu nisu svi zadovoljni, šef poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu“ Dragoslav Petrović izjavio je novinarima da se, po njegovoj proceni, taj proces ipak odvija odgovarajućim tempom.
– Imamo razumevanje republičkih organa, ali se susrećemo i s nizom poteškoća kod operativnog kadra, na koji način da se preuzmu poslovi – rekao je Petrović, te ukazao na to da problem predstavlja i prenos finansija. On je ipak izrazio očekivanje da će, i pored pomenutih poteškoća, najveći deo prenosa nadležnosti biti završen do kraja ove godine, a celokupan posao krajem 2011.
Vojvođanski poslanici juče su razrešili dosadašnjeg direktora Fonda za razvoj APV Mihajla Brkića, koji je na to mesto podeno ostavku zbog prelaska na funkciju amabasadora Srbije u Kuvajtu, a na njegovo mesto postavili Snežanu Repac, dosadašnju direktorku novosadskog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“. To nisu jedine kadrovske promene o kojima se juče izjašnjavao vojvođanski parlament. Doneta je i odluka da se Atila Salavai imenuje za direktora JP „Vode Vojvodine“, gde je inače do sad bio vršilac te dužnosti.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga