Turajlić o kampanji Budućnost Srbije: Zastrašivanje sopstvenih redova

"Mi smo stalno u predizbornoj kampanji"

17. apr 2019

Profesorka Beogradskog univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić ocenila je u Novom danu da je kampanja „Budućnost Srbije“, kako kaže, „zastrašivanje sopstvenih redova“. „Da bi sopstveni redovi videli koja je to moć i šta će im se desiti ako odbiju da u tome učestvuju. Ne verujem da gađaju neopredeljene“, kaže ona.

Kako kaže Turajlić, „od kad je gospodin Vučić preuzeo vlast, mi smo stalno u predizbornoj kampanji“.

„On je dnevno 24h u nekoj kampanji, a poslednjih meseci tome se pridružila i druga strana“, kaže ona.

Dodaje da je to permanentna kampanja, ali ističe da „izbori pod ovim uslovima ne bi promenili ništa“.

„U tom nasilju nad građanima u kome živimo već neko vreme, izbori pod ovim uslovima nemaju nikakvog smisla. Izbori za mene nisu tema“, kaže Turajlić.

„Mene je najviše pogodilo to ‘bednici’. Prvo nam je oteo penziju, pa nam bahato saopštava da smo bednici. Naravno da smo bednici kad si nam oteo pare, kad nismo mogli da se suprotstavimo tome. Jasno je da će nam se i drugi oko njega obraćati na taj način“, kaže ona.

Govoreći o jučerašnjoj sednici GO SNS, Turajlić kaže da je predsednik sve „neistomišljenike nazvao fašističkom bandom, ološem i bednicima“.

„Mene je najviše pogodilo to „bednici“. Prvo nam je oteo penziju, pa nam bahato saopštava da smo bednici. Naravno da smo bednici kad si nam oteo pare, kad nismo mogli da se suprotstavimo tome. Jasno je da će nam se i drugi oko njega obraćati na taj način“, kaže ona.

Kako je rekla, kod ove vlasti je „drugačiji stepen nasilja, drugačiji govor mržnje, drugačija bahatost“.

„Od vremena proglašenja Josipa Broza za doživotnog predsednika, ja nisam videla onu vrstu skandiranja kao juče u SC, nije mi jasno kako je moguće da nekome to prija. Oni što pljeskaju, njih razumem, a ovog kome prija, to ne razumem“, kaže ona.

Komentarišući prošlonedeljne najave štrajka glađu, Turajlić kaže da je ta ideja „nešto što potpuno priliči liku i delu onih koji su to rekli“.

„Vi kad njih pogledate, ništa ne može da vas iznenadi“, kaže ona.

Kako kaže, vlast ima ideju da predupredi sve što bi nekome na opozicionoj strani moglo da padne na pamet.

„Nema te gluposti koju nisu spremni da urade, ako pomisle da ova druga strana može to da uradi. Da sam na mestu opozicije, puštala bih lažne vesti, da vidimo dokle to ide“, kaže ona.

Govoreći o protestu koji je održan u subotu u Beogradu, Turajlić kaže da vlast o tome govori „jer ih žulja“.

„Da je izašao jedan čovek, i to bi im bilo mnogo, jer moraju svi da ga obožavaju“, kaže ona.

Komentarišući kampanju „Budućnost Srbije“, kao i predstojeći skup u Beogradu u petak, Turajlić kaže da je to „zastrašivanje sopstvenih redova“.

„Da bi sopstveni redovi videli koja je to moć i šta će im se desiti ako odbiju da u tome učestvuju. Ne verujem da gađaju neopredeljene“, kaže.

Vlast će kad tad morati da počne da razgovara, smatra Turajlić.

„Poziv Maje Gojković, iako mislim da je ona poslednja osoba za to, pokazuje da je vlast razumela da treba da razgovara, ali nije razumela način na koji treba“, kaže Turajlić.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga