Tuča u Temerinu, mediji tvrde da je na nacionalnoj osnovi

Policija: U tuči lakše povređena dva mladića mađarske nacionalnosti, a jedan teže

28. jan 2013

Dvojica mladića lakše su povređena a jedan teže u tuči u mestu Temerin u blizini Novog Sada, rečeno je agenciji Beta u novosadskoj policiji, dok mediji na mađarskom jeziku javljaju da je napad bio etnički motivisan.

U novosadskoj policiji agenciji Beta je potvrđeno da se incident dogodio i da su u tučama lakše povređena dva mladića mađarske nacionalnosti, a jedan teže.

Policija traga za počiniocima, a delo je okvalifikovano kao nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda, kazali su u policiji.

Portal Vojvodina danas (Vajdasag Ma, www.vajma.info) javio je da su u incidentima koji su se desili u noći sa subote na nedelju, oko 1.30, povređena petorica mladića, i to zato što su Mađari.

Incident se dogodio u Ulici JNA, kada su dvojica mladića mađarske nacionalnosti iz jednog lokala krenula u pravcu svojih kuća i kada ih je napala grupa od šest nepoznatih osoba.

Prema izjavama žrtava, napadači su prošli pored njih pa su se iznenada okrenuli i napali ih tako što su jednog od njih udarili flašom, a drugog su oborili na zemlju i šutirali ga, psujući im majku mađarsku na srpskom jeziku, i nanoseći jednom od njih teže telesne povrede.

Nakon toga napadači su pobegli, a već nakon 50 metara ponovo su naišli na Mađare i napali ih.

Tokom ovog napada povređena je jedna osoba, kojoj je slomljen nos, dok su druge dve osobe prošle sa manjim povredama, navodi Vojvodina danas.

Predsednik opštine apeluje na smirivanje situacije

Predsednik Opštine Temerin Vladislav Capik apelovao je danas na policiju i druge nadležne državne organe da podhitno rasvetle tuču koja se desila u Temerinu, kako ona opet ne bi postala predmet manipulacije da je u pitanju netrplejivost između Srba i Mađara u toj vojvođanskoj opštini.

„Verujemo da incident neće biti povod za stvaranje atmosfere netrpeljivosti, povećane tenzije i da pojedinci neće iskoristiti ovo dešavanje za sejanje straha, panike i mržnje među građane Temerina, čemu smo svedočili prethodnih godina“, naveo je Capik u saopštenju za javnost.

Ocenio da je „neumesno i nekorektno“ da deo javnosti preuzima ulogu istražnih i sudskih organa pa donosi „preuranjene i maliciozne zaključke“, pre nego što nadležni utvrde sve detalje i motive vezane za ovaj incident.

On je pozvao medije i javnost da radi senzacionalizma ne pokušavaju da predimenzioniraju ovaj incident i dodaju mu konotaciju međunacionalnih sukoba.

„Nedopustivo je da se svaka kafanska tuča koristi kao povod za izazivanje opšte histerije, gde se tendenciozno Mađari i Srbi pokušavaju predstaviti kao ljuti neprijatelji, a ne dobre komšije“, naveo je Capik.

Ocenio je da pojedinci godinama unazad koriste ovakve incidente kao političku monetu za potkusurivanje, kojom prikrivaju svoju nemoć i nedostatak ideja.

Pastor: Istražiti da li je reč o međunacionalnom incidentu

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor najoštrije je danas osudio incident u kojem je nekoliko mladića povređeno prilikom tuče u Temerinu.

„S obzirom na činjenicu da mediji prenose da je reč o etnički motivisanom incidentu“, Pastor je zatražio od nadležnih organa da se što pre detaljno ispitaju i utvrde sve okolnosti pod kojima se ovaj incident dogodio, a počinioci u što kraćem roku pronađu i procesuiraju, navodi se u saopštenju iz Pastorovog kabineta.

Predsednik Skupštine Vojvodine je dodao da je neophodno ispitati da li su tačne tvrdnje da se radi o incidentu koji je bio motivisan nacionalnom netrpeljivošću ili je reč o nečemu drugom.

„Neophodno je i da se počinioci ovog incidenta što pre pronađu i procesuiraju, jer se samo na taj način može poslati jasna i odlučna poruka da se ovakvi događaji neće tolerisati i da nikome neće biti dozvoljeno da od Temerina napravi nebezbedno mesto za život za bilo kog građanina koji u njemu živi“, istakao je Pastor.

DSVM: Koordinisani prihološki rat protiv Mađara

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) ocenila je da se protiv Mađara u Temerinu vodi „koordinisani psihološki rat“ u pojedinim srpskim medijima.

„Očigledno se ponavlja raniji scenario, kada nakon što je u pogledu Mađara započet koordinisani psihološki rat u jednom delu srpskih medija, kodirane poruke, zasnovane na neistinitim informacijama, skoro odmah nailaze na prijem“, navodi se u saopštenju te stranke povodom incidenta u Temerinu, u kojem su dvojica mladića Mađarske nacionalnosti lakše a jedan teže povređen.

DSVM je u saopštenju za javnost još naveo da je incidentu prethodio grafit „Grobari Temerin – Smrt Mađarima“, koji je osvanuo u subotu ujutro u Ulici 23. oktobra.

Ta stranka je od državnih organa zatražila efikasnu istragu i odgovarajuće sankcije protiv vinovnika incidenta, a od opštinskih vlasti je zatražila da podhitno sazovu opštinski Savet za bezbednost.

Krivične prijave za učešće u tuči u Temerinu

Policija u Temerinu uhapsila je meštanina M.Z. (21) i osumnjičila ga za krivično delo učestvovanje u tuči, a krvičnu prijavu za isto nedelo podneće i protiv N.B. (19) iz tog mesta kod Novog Sada

Oni su osumnjičeni da su 27. januara učestvovali u tuči u kojoj su povređena trojica  mladića iz Temerina, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da policija nastavlja rad na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti pomenutog događaja.

U incidentu koji se dogodio u Temerinu, u nedelju u 1.30 ujutro, dvojica mladića su lakše povređena a jedan teže.

Pojedini mediji preneli su da je u pitanju bio etnički motivisan incident i dodali da su trojica mladića pretučeni samo zato što su Mađari.

(Autonomija/Beta/Vajdasag Ma) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga