TS: Sportski klubovi i škole u izbornoj kampanji

"Prvi ozbiljan test primene zakona u aktuelnoj kampanji"

25. jan 2018

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da bi poseta gradskog menadžera Gorana Vesića Zemunskoj gimnaziji, zajedno sa predsednikom te gradske opštine i kandidatima sa liste odbornika za beogradske izbore mogla da bude „prvi ozbiljan test“ primene zakona u aktuelnoj kampanji.

Beogradski mediji preneli su juče vest da je funkcioner Srpske napredne stranke i kandidat za odbornika sa liste „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“ Goran Vesić najavio da će Zemunska gimnazija u Beogradu dobiti donaciju od 5.000 evra za uređenje sportske sale i nabavku sportske opreme.

Navodeći da će novac dati košarkaši Milan Gurović, Goran Grbović i Nebojša Ilić, koji su takođe kandidati na toj listi, Vesić je rekao: „Na našoj listi su i Zvezda i Partizan i reprezentacija Srbije zato što svi volimo Beograd“. Gimnaziju je posetio i predsednik opštine Zemun Dejan Matić koji je rekao da ta opština izdvaja značajna sredstava za sređivanje i renoviranje sportskih sala, toaleta u školama.

TS je navela da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u školama zabranjeno sprovoditi političke aktivnosti, a da iz izjava proizlazi da su sportisti i gradski menadžer prilikom posete školi govorili i o tome da su kandidati sa jedne stranačke liste.

„Ako je Gimnazija sama omogućila političku promociju, to predstavlja povredu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti“, navela je TS i dodala da političke subjekte ne smeju da finansiraju ni udruženja, a da su sportska društva u Srbiji uglavnom organizovana upravo kao udruženja, a znatno ređe kao privredna društva.

„Iako u ovom slučaju Crvena zvezda i Partizan nisu aktivno pomogli stranačku kampanju, moglo bi se reći da su u tu svrhu iskorišćena od strane kandidata na izborima i rečima i vizuelno (klupski dresovi)“, navela je TS.

Dodavši da bi se moglo tvrditi da je u pitanju stilska figura, TS je ocenila da se izjava Gorana Vesića može shvatiti i doslovno – da sportska društva podržavaju jednu listu na gradskim izborima, pa da bi bilo umesno utvrditi da li je to zaista slučaj, pogotovo što ni Zvezda ni Partizan nisu demantovali tu izjavu.

Za TS nije jasno da li je predsednik gradske opštine prisustvovao skupu u svojstvu javnog ili stranačkog funkcionera, s obzirom na izjavu koju je dao, kao i da se u slučaju Vesića takođe može javiti takva dilema.

TS je upitala i da li najavljena donacija za školu ima veze sa strankom, bez obzira na to što je daju pojedinci, ali i da li je u pitanju samo donacija školi ili političkoj stranci i da li treba da bude prijavljena kao takva.

„Bez obzira na to da li su vesti o ovoj poseti i izjave prisutnih verno prenete i da li je došlo do povrede zakona, očigledno ima dovoljno elemenata i razloga da se to ispita. Za to je nadležna Agencija za borbu protiv korupcije“, navela je TS.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga