TS: Revidirani Akcioni plan za poglavlje 23 donosi lošija rešenja od postojećeg teksta

"Nisu popravljene čak ni norme važnih zakona, a kamoli njihova primena“

11. feb 2019

Transparentnost Srbija saopštila je danas  da nacrt revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 pregovora Srbije i EU, koji je trenutno na javnoj raspravi, ne donosi rešenje ni za jedan problem zbog kojeg je dosadašnja realizacija ovog plana do sada bila neuspešna.

U saopštenju se navodi da Akcioni plan za Poglavlje 23, pisan pre četiri godine a usvojen aprila 2016, predstavlja glavni planski dokument Srbije za unapređenje borbe protiv korupcije, pravosuđa i ljudskih prava, te da je organizacija Transparentnost Srbija argumentovala predloge za njegovo poboljšanje.

„Upozoravali smo da svrha aktivnosti nije dovoljno precizno određena, da neka bitna pitanja nisu obuhvaćena planom i da ne postoji sistem odgovornosti za neispunjavanje obaveza“, napominje TS, dodajući da poseban problem predstavlja to što su pokazatelji uspešnosti postavljeni neprecizno, što ostavlja prostor za manipulacije u tumačenju da li je Srbija ispunila tražene standarde za ulazak u EU.

Zbog tih nedostataka, kako dodaju, pribojavali su se da će ovaj plan biti samo formalno sproveden, a da to neće doneti suštinski napredak u borbi protiv korupcije.

„Ishod je, za sada, još gori, jer nisu popravljene čak ni norme važnih zakona, a kamoli njihova primena“, ističe se u sopštenju.

Dodaje se da tako nisu poboljšani zakoni o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju partija, javnim nabavkama, slobodnom pristupu informacijama i javno-privatnim partnerstvima, iako su rokovi istekli pre nekoliko godina.

„Umesto da izvrši temeljnu reviziju Akcionog plana i osmisli aktivnosti koje bi mogle da poprave stvarno stanje stvari tokom EU integracija Srbije, Ministarstvo pravde je iznelo na javnu raspravu tekst koji umanjuje pojedine neispunjene obaveze državnih organa. Neprimereno kratak rok za upućivanje komentara na zahtev civilnog društva, produžen je za dve nedelje“, navodi TS.

Između ostalog, kako navode, revidirani Akcioni plan, donosi lošija rešenja od postojećeg teksta u vezi sa sledećim: Menja se sastav Saveta za borbu protiv korupcije, uključenjem predstavnika ministarstava Vlade RS, što bi za očekivanu posledicu imalo umanjenje faktičke nezavisnosti, umesto da se rešava stvarni problem – to što Vlada uporno ne razmatra izveštaje svojih savetodavaca, Izmene Zakona o javnim nabavkama sada se planiraju samo zarad usklađivanja sa EU pravilima, pa ne i radi boljeg nadzora, Izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije se planiraju samo zarad ispunjenja jedne preporuke GRECO, a ne radi otklanjanja svih uočenih manjkavosti, takođe, za neodređenu budućnost se pomera konačna odluka o uvođenju krivičnog dela „nezakonitog bogaćenja“ s druge strane, AP se e ne osvrće na najave donošenja Zakona o ispitivanju porekla imovine.

„Na mnogim mestima, prilikom definisanja zadataka koristi se potpuno nejasan izraz „da Srbija treba da uspostavi inicijalnu evidenciju“, postupanja po zahtevima za pristup informacijama, gonjenju korupcije, suzbijanju nepravilnosti u javnim nabavkama, kod finansiranja stranaka, sukoba interesa itd.“, dodaje TS.

Ocenjuju da je to pogrešan prevod zahteva iz Brisela da Srbija ostvari rezultate u tim oblastima („track record“), te da bi nacrt revidiranog AP morao da pretrpi ozbiljne promene da bi mogao da posluži kao okosnica uspešne borbe protiv korupcije do pristupanja EU.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga