TS: Javni tužilac da se pozabavi šifrovanjem glasačkih listića u Vrbasu

"Ozbiljni razlozi za sumnju u krivično delo davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem"

29. apr 2017

Podatak o tome da je značajan broj glasačkih listića za dve liste na nedavnim lokalnim izborima u Vrbasu bio numerisan i na drugi način obeležen morala bi da bude predmet interesovanja javnog tužioca, upozorila je danas organizacija Transparentnost Srbija (TS).

„Ukoliko su tačne tvrdnje, koje je nakon pregleda celokupnog materijala javnosti saopštio lokalni odbor stranke Dosta je bilo, one bi predstavljale ozbiljan razlog da tužilac posumnja u krivično delo ‘davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem’. Teško je, naime, zamisliti drugi razlog zbog kojeg bi neko numerisao glasačke listiće osim da to čini kako bi docnije proverio ko je od glasača ispunio svoj deo obaveze“, ukazuje se u saopštenju TS.

Podseća se da je TS zatražila da se ovo krivično delo izmeni i dopuni kako bi se usaglasilo sa izbornim zakonima i kako bi se za njega kažnjavala i lica koja proveravaju da li su potkupljeni građani glasali prema nedozvoljenom dogovoru.

Ovo krivično delo je odavno propisano, dodaje se, ali se za njega ne preduzima gonjenje ili se preduzima u toliko malo slučajeva da se ne iskazuje posebno u statistikama o broju pokrenutih krivičnih postupaka, dok su, s druge strane, sumnje u rasprostranjenost ove pojave u svakom izbornom procesu sve veće, uz pominjanje raznovrsnih modaliteta, od kojih su neki uslovljeni tehnološkim napretkom, na primer snimanje „poželjno zaokruženog“ glasačkog listića mobilnim telefonom.

U saopštenju se navodi da je prema rezultatima istraživanja javnog mnenja, koje je naručio Program za razvoj UN za Srbiju, sprovedenog na stratifikovanom nacionalnom uzorku tokom juna 2012, na majskim izborima čak 18% punoletnih građana Srbije bilo u prilici da im neko ponudi poklon ili uslugu kako bi glasali za određenu partiju.

„Očigledno je da je potrebno i izmenama norme uticati na to da broj prijavljenih slučajeva bude veći, kao i na to da svi mogući oblici neželjenog i opasnog ponašanja budu sankcionisani. U dopisu dostavljenom Ministarstvu pravde pre više od dve godine predložili smo da se uvede novi stav 3. u član Krivičnog zakonika koji govori o krivičnom delu primanja i davanja mita u vezi sa glasanjem, a koji bi omogućio da se krivično gone i kazne ne samo lica koja koja nude ili daju mito, već i lica koja proveravaju da li su građani glasali onako kako im je rečeno i dogovoreno“, ukazuje se u saopštenju.

Kako se objašnjava, tu mogu biti u pitanju razne radnje – npr. provera snimaka sa mobilnih telefona, provera da li su se svi podmićeni birači pojavili na glasačkim mestima i koristili se svojim biračkim pravom, provera da li je građanin sa kojim je tako dogovoreno, izneo sa birališta prazan glasački listić, nakon što je u kutiju ubacio prethodno popunjeni, provera da li se u glasačkoj kutiji nalazi očekivani broj glasačkih listića označenih unapred dogovorenom bojom ili znakom, ispitivanje građana nakon izbora da li su glasali i da li su glasali u skladu sa prethodnim dogovorom i slično.

Takođe, kako se dodaje, predloženo je i da se kao stimulans za prijavljivanje ovog krivičnog dela omogući licu koje je bilo podmićeno da zadrži dobijeni poklon ili korist, osim ako se time krše drugi propisi, na primer ako se poklon ogledao u nezakonitom zasnivanju radnog odnosa, te da bude oslobođeno od kazne.

„Ako je motiv za primanje mita kod građana bilo koristoljublje, nije realno očekivati da će oni takav slučaj prijaviti ukoliko postoji mogućnost da im data imovinska korist bude oduzeta, pogotovo zato što, sudeći prema svim dostupnim podacima, ovo krivično delo se najčešće vrši u dogovoru sa najsiromašnijim stanovnicima Srbije“, ocenjuje TS.

U saopštenju se podseća da u vezi sa konkretnim slučajem u Vrbasu, Dosta je bilo (DJB) tvrdi da su njihovi aktivisti pregledali sav birački materijal sa lokalnih izbora u Opštinskoj izbornoj komisiji i utvrdili da je veliki broj glasačkih listića na kojima je zaokružena Srpska napredna stranka (SNS) ili Pokret socijalista (PS) obeležen šiframa i brojevima. Takođe, i da je je DJB zatražio od Opštinske izborne komisije i tužilaštva da utvrdi da li su glasački listići obeležavani da bi se evidentiralo ko je glasao za te partije. DJB je naveo da su pri pregledu matrijala utvrdili da je od ukupnog broja glasova koje je dobio SNS šiframa obeleženo 13,02 odsto, dok je kod PS taj procenat 10,02.

Kako su naveli, šifre su bile različite – neke su imale numeraciju od 1 do 164, a neki listići su obeležavani samo slovom i jednim istim brojem. Nijedna druga lista koja je učestvovala na lokalnim izborima u Vrbasu nije obeležena šiframa.

Manipulacije sa šifrovanim glasačkim listićima na lokalnim izborima u Vrbasu istraživao je i Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), utvrdivši da je najmanje 10 odsto birača u Vrbasu, glasajući za vladajući SNS, navodno na glasačkom listiću dopisivalo i „misteriozne“ šifre.

To je, kako je preno VOICE, utvrđeno naknadnim uvidom u izborni materijal sa vanrednih lokalnih izbora održanih 23. aprila.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga