TS: I pored izmena autentično tumačenje dovešće do apsurdnih posledica

"Izmenjena definicija 'javnog funkcionera' dovešće do prestanka zabrana, obaveza i ograničenja za mnoga lica koja su do sada važila"

12. feb 2021

Transparentnost Srbija pozdravila je danas to što su predlagači spornog autentičnog tumačenja otklonili neke od najštetnijih posledica za primenu Zakona o sprečavanju korupcije, tako da sa spiska javnih funkcionera neće biti brisane sudije Ustavnog suda, sudije i zamenici javnih tužilaca, ali i upozorila da tako nisu otklonjeni svi problemi.

„Međutim, ostaje činjenica da će izmenjena definicija ‘javnog funkcionera’ dovesti do prestanka zabrana, obaveza i ograničenja za mnoga lica koja su do sada važila. Narodna skupština te posledice nije ni razmatrala, niti je od Agencije za sprečavanje korupcije pribavila podatke o tome ko se sve više neće smatrati javnim funkcionerom na osnovu izmena u Zakonu“, navela je Transparentnost.

Ta organizacija je dodala da je i bez detaljne analize sasvim jasno da će autentično tumačenje dovesti do nekih apsurdnih posledica.

„Tipičan primer za to je novonastala situacija u obrazovnom sistemu, gde će status javnog funkcionera izgubiti brojni direktori škola, a zadržati članovi školskih odbora“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Čestitka
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga