TS: Dve trećine državne uprave bez zakonitog rukovodstva

"V.d. stanje - ozbiljan udarac vladavini prava jer olakšava direktnu kontrolu institucija javnog sektora od političkog vrha"

01. jula 2019

Transparentnost Srbija sopštila je da od danas oko dve trećine organa državne uprave u Srbiji ne samo da nema rukovodioce izabrane na konkursu, kao što to nalaže zakon, nego ni zakonite vršioce dužnosti.

„Danas je, po sili zakona, istekao mandat svim vršiocima dužnosti pomoćnika ministara, sekretara ministarstava, direktora i drugih rukovodilaca Vladinih kancelarija, uprava i posebnih organizacija. Ovaj rok za okončanje v.d. stanja u državnoj upravi je aktuelna Vlada sama sebi postavila, izmenama Zakona o državnim službenicima iz 2018. godine.

Transparentnost Srbija je istakla da o stepenu odsustva volje da se ovaj zakon primeni najrečitije govori izveštaj sa poslednje sednice Vlade na kojoj je postavljeno čak dvadeset vršilaca dužnosti u ministarstvima i državnim agencijama“, navodi se.

Transparentnosti je saopštila da veliki problem predstavlja odsustvo podataka o ispunjavanju ove obaveze Vlade jer jedinstveni spisak državnih službenika koje postavlja Vlada do sada nije objavljen.

„Prema poslednjim objavljenim podacima, sa kraja 2018. godine, bilo je 370 mesta u vrhu državne uprave, od čega je svega 107, odnosno 29 odsto bilo popunjeno na osnovu sprovedenih konkursa, dok su ostali bili vršioci dužnosti„, dodaje se.

TS je dodala da je „v.d. stanje“, ozbiljan udarac vladavini prava jer olakšava direktnu kontrolu institucija javnog sektora od političkog vrha, a protivno zakonskim odredbama, postoji i u velikom broju preduzeća u državnom vlasništvu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga