Trudnicama kasne uplate naknade

Mehanizmi za kontrolu postoje, ali država ih ne koristi

24. feb 2015

Mnoge trudnice koje moraju da održavaju trudnoću na bolovanju, već skoro tri meseca ne dobijaju novčanu nadoknadu. Iako je početkom prošle godine doneta odluka da se iz budžeta Srbije isplaćuju celi iznosi zarada za trudnice na porodiljskom ili trudničkom bolovanju, na portalu za roditeljstvo Bebac mnoge trudnice ostavile su komentar da im uplate uveliko kasne.

Republički fond za zdravstveno osiguranje u januaru prošle godine doneo je odluku da isplaćuje punih 100 odsto zarade trudnicama na bolovanju – 65 odsto preko poslodavaca, a 35 odsto direktno iz Fonda. Novac je tokom godine prebačen Fondu iz budžeta Srbije, ali većina trudnica suočena je sa velikim kašnjenjima tih uplata, i od poslodavaca, i od Fonda.

Urednica portala „Bebac“ Ivana Brcan rekla je za RTV da prema nekim informacijama trudnica, one od juna uopšte ne dobijaju tih 35 odsto.

„A to su pare koje su, ponavljam, već u Fondu. One su prebačene iz budžeta, i šta se tu zapravo dešava, očigledno da su neke malverzacije u pitanju, da nije samo tehnički problem. Pokušaćemo da saznamo“, rekla je Brcan.

Prema novom pravilniku od novembra, fizička lica više ne mogu da se obraćaju Fondu i raspituju u vezi sa kašnjenjem uplata. Takođe, trudnice imaju gotovo stalne probleme sa uplatama od poslodavaca. Mehanizmi za kontrolu postoje, tvrdi sagovornica, ali država ih ne koristi.

„Prosto je neverovatno da njih ne zanima gde završe te pare koje su oni poslali trudnicama. Znači Fond mora poslodavcu da uplati 65 odsto od plate, a onda njih ne interesuje da li je poslodavac, recimo, kupio garnituru ili nov nameštaj, da li je zadržao u firmi ili je isplatio nekog drugog. Problem je što je briga o trudnicama i porodiljama u državi na tako bednom nivou, da ja mislim da ni jedna država u Evropi ne može da se pohvali ovakvim odnosom“, rekla je Brcan.

Iz RFZO-a stigao je kratak odgovor u kom se navodi da isplate sredstava u visini od 35 odsto kasne zbog tehničkih problema, a da će one početi najkasnije do 10. marta. Novac bi tada trebalo da bude isplaćen za sve zaostale sume, u roku od 30 dana, čim poslodavac dostavi potrebnu dokumentaciju o zaposlenoj trudnici na bolovanju, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga