Troškovi odbrane od poplava u Vojvodini – 300 miliona

Potrebno još 800 miliona dinaraza remont crpnih stanica i pumpi, reparaciju oštećenih nasipa i obnovu mehanizacije

16. juna 2014

Pokrajinski štab za vanredne situacije saopštio je danas da prema procenama troškovi odbrane od poplava u Vojvodini iznose oko 300 miliona dinara.

Komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić rekao je na sastanku tog štaba da je važno u narednih nekoliko meseci obezbediti dodatna sredstva za remont crpnih stanica i pumpi, reparaciju oštećenih nasipa i obnovu mehanizacije, za šta je potrebno još oko 800 miliona dinara.

Ješić je naveo da je za uspešnu odbranu Srema zaslužna “pre svega struka”, odnosno Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ i druge vodoprivredne organizacije.

Kako je naveo, doprinos je dao i Crveni krst, sami građani ugroženih područja i dobrovoljci, kao i preduzeće „Vojvodinašume“ koje je ustupilo svoju mehanizaciju.

Direktorka „Vojvodinašuma“ Marta Takač rekla je da je još uvek poplavljeno 23.000 hektara morovićkih šuma, da su uništeni rasadnici mladog hrasta i ograde oko lovišta u Sremu.

Dodala je da najveći problem sada predstavljaju najezde komaraca, koje dovode i do uginuća podmlatka divljači.

Pokrajinski štab je najavio da će u saradnji sa nadležnim republičkim stručnim timovima učestvovati u rešavanju problema sa najezdom komaraca, koji je karakterističan za sva poplavnjena područja.

Pokrajinska vlada je najavila da će učestvovati u obnovi sela Jamena, jedinog koje je poplavljeno u Sremu, nakon procene štete koju već obavljaju stručne ekipe iz Republike.

“U međuvremenu, stanovnicima Jamene, Višnjićeva i Morovića dostavljaće se potrebne namirnice i obezbediti hrana za uzgoj pilića preko Direkcije za robne rezerve”, piše u saopštenju sa satanka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga