Trojka ponovo kontroliše Grčku

Monitoring Grčke se nastavlja - po prvi put od oktobra prošle godine u Atinu ponovo dolaze predstavnici EU, MMF-a i Evropske centralne banke kako bi videli u kojoj meri su sprovedene obećane reforme

02. jula 2012

Od dugo očekivanog izveštaja međunarodnih kontrolora zavisi da li će Grčka dobiti novu finansijsku pomoć i da li će aktuelni program štednje biti „prilagođen stanju u zemlji“, čemu se nadaju predstavnici nove vladajuće koalicije u Atini.

Međunarodni finansijski stručnjaci iz takozvane „Trojke“ su u više navrata morali da odlažu svoju posetu – ili zbog toga što se nisu hteli da se upliću u predizbornu borbu u Grčkoj, ili, kao što je to bio slučaj prošle nedelje, zbog bolesti grčkih političara.

Nova vlada – novi pregovori?

Ali sada ih u Atini ne očekuje baš ugodna atmosfera. Nova grčka vlada je na proteklim parlamentarnim izborima pobedila sa obećanjem da će sa predstavnicima međunarodne zajednice ponovo pregovarati o modalitetima ranije dogovorenog programa štednje, a sve sa ciljem da se ublaže socijalne posledice strogih mera stezanja kaiša. Vlada Antonisa Samarasa očekuje da joj se bar produže rokovi za sprovođenje reformi do kraja 2016, kako bi zemlja „došla do daha“, kako se to ocenjuje u Atini.

S obzirom na rekordnu nezaposlenost od 23 odsto, i na takođe rekordnu recesiju koja se za treće tromesečje ove godine procenjuje na minus sedam procenata, većini Grka ti zahtevi izgledaju kao vrlo logični. Ali stručnjaci „Trojke“ bi sa svoje strane mogli da ukažu na činjenicu da neke reforme koje su bile obećane odavno, još uvek nisu sprovedene. To se pre svega odnosi na reformu poreza, potom na program privatizacije kao i na restrukturiranje uprave. Šef delegacije MMF-a Pol Tomsen je još prošlog oktobra naglasio da do tada preduzete mere nisu ni približno dovoljne.

„Mi ’Trojku’ moramo da pozitivno iznenadimo i da učinimo više od onog što smo obećali“, izjavio je tada ekonomski stručnjak konzervativne stranke Kostis Hacidakis. Sada je Hacidakis ministar privrede, pa ima priliku da svoju teoriju sprovede u delo. To bi pre svega moglo da se odrazi na polje privatizacije, s ciljem da se povrati poverenje međunarodnih investitora u Grčku.

Ali to bi, međutim, mogao da bude i veliki unutrašnji problem za vladajuću koaliciju, s obzirom na to da stranka „Radikalne levice“ već sada to odbija. Njen šef Aleksis Cipras, koji je istovremeno i vođa opozicije, neumorno tvrdi da je premijer Samaras već poklekao pred „Trojkom“, i da više ne govori o novim pregovorima kao što je to činio tokom predizborne kampanje.

Sve manje novca

U svakom slučaju, činjenica jeda Grčka za pregovore nema baš mnogo vremena. Novac s kojim država raspolaže dovoljan je za plaćanje računa, plata i penzija do kraja jula, najkasnije do sredine avgusta. Osim toga, Grčka mora da do 20. avgusta isplati Evropskoj centralnoj banci više od tri milijarde evra na ime dospelih državnih obveznica. A do kraja avgusta na naplatu dospeva još 512 miliona evra na ime kamata za ranije kredite. Tmurni oblaci ponovo se nadvijaju na Akropoljom.

Ali ima i pozitivnih vesti iz Atine. U najnovijem izveštaju međunarodnih finansijera Grčke, navodi se da je prenaduvani grčki državni aparat u poslednje tri godine znatno splasnuo. Od 2009. je, navodno, broj zaposlenih smanjen za 11 odsto na sadašnjih 780.000, navodi se u jednom radnom izveštaju „Trojke“. Istovremeno je, međutim, zabunu izazvala tvrdnja predstavnika MMF-a Boba Trae u jednom internom izveštaju da je u protekle dve godine zaposleno čak 70.000 novih službenika – što je protivno dogovoru sa stranim stručnjacima.

Te brojke još nisu zvanično potvrđene, ali, ukoliko se one pokažu kao tačne, atmosfera za vođenje pregovora će za grčke političare biti vrlo neugodna. Trae je u razgovoru s grčkim novinarima iskazao svoj bes zbog informacija koje su procurile u javnost i vikao je na nepoznatu „krticu“ u sopstvenim redovima. Novinar nedeljnika „To Vima“, koji je bio prisutan tokom razgovora, u svom izveštaju je napisao da se Bob Trae ponašao „kao istražni sudija“, odnosno kao „rimski konzul koji vlada Grčkom“.

(Janis Papadimitriu/Zoran Arbutina, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga