Tripoli slobodan, borci da idu kući

Revolucionari iz Tripolija sposobni su da zaštite svoj grad, ostali bi trebalo da odu iz njega, poručuju privremene vlasti

02. sep 2011

Lideri Prelaznog nacionalnog savjeta pozvali su danas svoje borce koji su iz drugih krajeva Libije došli da pomognu oslobađanje Tripolija da napuste glavni grad i da se vrate svojim kućama, pošto je grad slobodan.

„Tripoli je oslobođen i svi bi trebalo da odu iz grada i vrate se svojim kućama“, izjavio je privremeni ministar unutrašnjih poslova Ahmed Darad, prenijela je agencija Frans pres.
On je kazao da odgovornost za bezbjednost tog grada treba da bude u rukama njegovih stanovnika.

„Zahvalni smo na pomoći brigadama iz Misrate, Zintana i drugih gradova, ali odmah pošto završimo sa organizovanjem sopstvenih pozicija, oni treba da odu i odmore se“, rekao je šef novoformiranog vojnog savjeta Tripolija Abdulah Nakir.

Takav zahtjev predstavlja prvi pokušaj da se smire eventualne napetosti između revolucionara iz Tripolija i velikog broja pobunjenika pristiglih u Tripoli iz okolnih gradova, da bi pomogli u svrgavanju režima Moamera Gadafija.

Libijski komandant: Zemlja neće biti tle za terorizam

Komandant libijskih pobunjenika za Tripoli, bivši vođa militantne islamističke grupe koja je slala borce u Irak i Avganistan, rekao je danas da će nove libijske vlasti odbaciti ekstremizam i neće postati plodno tle za terorizam.

Komandant Abdel Hakim Belhadž rekao je da je uhapšen 2004. u Maleziji i poslat u tajni zatvor na Tajlandu gdje su ga, kako tvrdi, mučili agenti CIA.

On je zatim poslat u Libiju gdje ga su ga vlasti Moamera Gadafija držale u zatvoru sedam godina.

Belhadž (45) je pokušao da umiri zabrinutost Zapada zbog njegovog pojavljivanja kao istaknute ličnosti u libijskom opozicionom pokretu, koji Zapad podržava.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga