Trinaest EU država traži pomoć za vakcinu za evropske istočne susede

Molba da se pruži pomoć Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini

06. jan 2021

Trinaest zemalja članica EU pozvale su danas Brisel da pomogne istočnim susedima EU da vakcinišu svoju populaciju protiv Kovida-19 u pismu upućenom Evropskoj komisiji.

„Mislimo da naše granice neće biti sigurne ako ne proširimo našu podršku našim prvim susedima“, navodi se u zajedničkom pismu šefova diplomatija tih 13 zemalja u koje je agencija Frans pres imala uvid.

Zemlje su Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Švedska.

„Naši istočni partneri su više puta izrazili koliko cene pomoć EU u Kovid krizi i molili za olakšani pristup vakcini“, podsetili su potpisnici.

EU već nudi podršku po pitanju vakcina balkanskim zemljama koje nisu članice EU i u decembru je odobrila sumu od 70 milina evra da im pomogne da pokriju troškove vakcinacije, prenosi agencija Frans pres.

U pismu danas upućenu Briselu moli se da se pruži slična pomoć zemljama koje učestvuju u programu Istočnog partnerstva – Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

Šefovi diplomatija su naveli da misle da EU Treba da ide dalje od sadašnjih inicijativa i da pruži sličnu pažnju i podršku drugim susedima Unije, zemljama iz Istočnog partnerstva EU.

Portparol Komisije je potvrdio da je to telo dobilo pismo i naveo da Brisel već razgovara sa partnerskim zemljama, ali nije dao druge detalje.

Poziv je upućen u vreme kada su evropske vlasti suočene sa žestokim kritikama zbog sporog sprovođenja procesa vakcinacija u zemljama članicama. Komisija govori o nedovoljnim kapacitetima proizvodnje vakcina.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga