- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Trifunovića kolege proglasile moralnim pobednikom festivala u Aleksincu

Ni treće veče na festivalu pozorišnih predstava u Aleksincu nije proteklo bez bunta zbog izbacivanja komada u kome glumi Sergej Trifunović sa ove manifestacije. Izvodeći predstavu Bolivud na festivalu u Aleksincu, glumci su sami proglasili Trifunovića za dobitnika nagrade koju su sami osmislili – Moralni pobednik.

Ovo nije zvanična nagrada festivala, već čin solidarnosti kolega, pa ju je nakon predstave proglasio jedan od glumaca u predstavi beogradskog Narodnog pozorišta Pavle Jerinić. Uz „svečano proglešanje“ on je pozvao i Tomislava Trifunovića, Sergejevog oca, koji je upravo zbog sporne situacije podneo ostavku na mesto umetničkog direktora festivala, da preuzme plaketu.

Za glumca večeri, a pošto večeras samo dodeljujemo, onda je to glumac celog festivala, koji je pokazao svoj veliki moral. Neki ljudi ovde su hteli da mu ga oduzmu, a onda on iz inata nije hteo da im ga da – rekao je Jerinić.

Nije tu bio kraj izražavanja bunta i solidarnosti kolega sa Trifunovićem, za koga se sa mnogo strana moglo čuti da je „ukinut“ ne zbog „eventualnog sukoba interesa“, kako je rečeno, već zato što nije naklonjen vladajućoj partiji.

Režiser Jami distrikta Kokan Mladenović rekao je dan ranije da su neki u Aleksincu očekivali od umetnika “da glume majmune za njihova politikantska dokazivanja”, a sada je još jedan glumac u Bolivudu Miloš Đorđević pročitao publici pismo povodom “progona” kolege.

Juče je na ovom mestu Kokan Mladenović rekao da je pozorište mesto slobode. Samim tim je još skarednije da neko ko ne dolazi u pozorište i živi od uvlačenja u guzicu, ne može znati šta je sloboda, da zabrani odigravanje pozorišne predstave, tog vrhunskog čina slobode. Ali nije nelogično da to radi, jer se takvi plaše slobode i hrabrosti. Plaše se svega onog što nemaju i svega onoga što baca svetlo na njihov mrak – čita Đorđević.

Pohvaljena je u pismu i publika, koja je i ovaj gest, kao i prikazivanja slike Trifunovića na video bimu nakon predstave Jami distrikt, pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Nigde nećeš odavde tužni moj Grujice, u guzici u koju pokušavaš da uđeš odavno mesta nema, da si išao u pozorište i čitao nešto, shvatio bi gde odlaze takvi kao ti. Tvoji Aleksinčani slobodni i divni hrabri ljudi, kao i moje kolege, mi ćemo u večnost, jer svetlu stremimo, ti i slični Grujice, vi ćete u večiti mrak neke guzice – pročitao je Đorđević.

Inače, prema nezvaničnim informacijama, bilo je burno i nakon predstave. Naime, na pres konferenciji predsednik Festivalskog odbora Grujica Veljković i glumci u predstavi Bolivud su se raspravljali, a potom i prekinuli konferenciju.

Podsetimo, organizacija aleksinačkog festivala ove godine pretvorila se u svojevrsni “teatar apsurda”, posle otkazivanja mesecima najavljivane predstave Utopljena duša Beogradskog dramskog pozorišta, u kojoj glumi Sergej Trifunović. Publika je vraćala karte, umetnici nagrade, javnost je negodovala, a prve festivalske večeri se niko od glumaca BDP nije pojavio na sceni, osim upravnika tog pozorišta Slobodana Ćustića, koji je glumio sam sa niškim amaterskim glumcem.

(Južne vesti, Foto: FoNet / Zoran Mrdja)

Podelite ovu stranicu!