Trifunović: Ovo jeste zlatno doba jer se Srbija probudila i izašla na ulice

"Vlast nas drži u septičkoj jami, a tamo nije nikome mesto"

29. dec 2018

Jasno nam je svima zašto smo ponavljali 5. oktobar, zato što su se posle protesta građani povukli i sve prepustili političarima i to više ne sme da se desi navela je u razgovoru sa građanima aktivistkinja Aida Ćorović na tribini „Zlatno doba“, koju je u Zrenjaninu organizovao Pokret Novi optimizam u saradnji sa listom Danas.

Posetioci su imali priliku da od prisutnih gostiju čuju ko je kriv za zarobljeno društvo, kakva je vlast a kakva opozicija, ko je zarobio medije.

– Ovo jeste zlatno doba jer se Srbija probudila i izašla na ulice. Dugo smo živeli dan mrmota, nakon 5. oktobra, punih 18 godina smo kao u snu. Svi su potcenili građane, i vlast i opozicija, i jeste, krivi su „žuti“ jer su do ovog doveli. Vreme je da svako prizna greške. Mislim da je u ovom našem vesternu sve jasno, neće se ni brzo ni lako završiti ali građani treba da budu spremni i stalno prisutni – naveo je glumac Sergej Trifunović u Zrenjaninu.

O tome da li će doći dan posle ove vlasti govorio je reditelj Janko Baljak, pitajući kako je moguće da od svih medija u Beogradu građani moraju da gledaju TV Šabac kako bi saznali šta se dešava.

– Kad god vlast napravi neku glupost, to izvede sve više ljudi na ulicu. Uspešnost protesta je velika jer građani nisu tu zbog političara, već traže dostojanstven život. Svi mi, koji nismo emigrirali, tražimo dostojanstven život. Ovo što sada živimo nije život već mimikrija – naveo je Janko Baljak.

Bila je ovo prilika za promociju kalendara Predraga Koraksića Koraksa i lista Danas, a umesto bolesnog karikaturiste posetiocima se obratio Marko Somborac.

– Nismo mi ovde da bi građanima rekli šta treba da rade, za koga da glasaju i lično, Posao medija i novinara je da ukazuju na stvarnost, da uveličajaju mane. Mislim da je zlatno doba laž, jer to što vidite i čujete iz medija je izmišljeno. Da bi se to promenilo potrebno je što veće angažovanje građana – naveo je Marko Somborac.

Situaciju u zemlji novinar i publicista Aleksandar Đuričić nazvao je okupacijom u 276 slika, i to na svim nivoima.

– To nije razlog da se sklanjamo, već moramo da mislimo i mormo da šetamo. Moramo demaskirati sve Narbare u svim sistemima – reko je Đuričić.

Nekadašnji otporaš Zdravko Vulin ocenio je da smo daleko od zlatnog doba s obzirom da nam godišnje odlaze hiljade mladih u inostranstvo, da instutucije ne rade svoj posao a afere se zataškavaju.

– Potrebna nam je razvijena demokratija, moramo imati ambijent gde su mogući slobodni i pošteni izbori i garantovana sloboda govora – naveo je Vulin.

Filmski kritičar Milan Vlajčić smatra da građani ne žive zlatno doba ali da je zbog stanja u društvu ovo definitivno zlatno doba za karikaturistu Koraksića, koji nam u svojim radovima svakodnevno pokazuje apsurd kojim smo okruženi.

– Vlast nas drži u septičkoj jami, a tamo nije nikome mesto. Ovaj pokret koji se javlja treba da ima jasne ciljeve, da zahteva i ne odustaje od slobode društva, slobodnih medija, borbe za demokratiju, ljudska prava i vraćanje Srbije u Evropu, gde smo uvek bili – naveo je Vlajčić.

Dobro posećenu tribinu u Zrenjaninu pratio je i profesor međunarodnog prava u penziji, dr Tibor Varadi.

– Da li je jedno doba zlatno doba zavisi ne samo od toga kakva je stvarnost, već i od toga kakve su nam nade – izjavio je za Danas dr Varadi.

U toku promocije prikazan je film o aktivnostima Novog optimizma. Domaćin skupa, Branislav Grubački, kaže da su nakom turbulentne 2018. godine sada velika očekivanja od 2019. godine.

Moramo se postići konsenzus o tome šta građani traže, šta im treba od države. Od sada, ko god bude na vlasti, građani se pitaju. Građani su ti koji treba da postavljaju zahteve svakom budužem političaru, jer oni treba da busu servis građana – izjavila je Aida Ćorović.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga