Tribunal oslobodio Stanišića i Simatovića?!

Oni idu kući, a ko je onda kriv?

30. maj 2013

Haški Tribunal oslobodio je danas bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i njemu podređenog Franka Simatovića Frenkija krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Veće predsedavajućeg Alfonsa Orija (Alphons Orie) je utvrdilo da Stanišić i Simatović nisu krivi po svim tačkama optužnice koja ih je teretila za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih
civila.

Kao nedokazan, raspravno veće je, većinom glasova, odbacilo i navod optužbe da su Simatović i Stanišić bili učesnici u udružzenom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu.

Po optužnici, na čelu tog zločinačkog poduhvata bio je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Stanišić i Simatović su, po presudi, organizovali, opremali, obučavali, finansirali i kontrolisali „crvene beretke“ koje su kasnije prerasla u Jedinicu za specijalne operacije SDB.

Ta jedinica je, zajedno sa Srpskom doborovoljačkom gardom Željka Ražnatovića-Arkana, milicijom SAO Krajine i drugim snagama „počinila zločine deportacije i prisilnog premeštanja na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i BiH“, utvrđeno je presudom.

Raspravno veće je, takođe, utvrdilo da su te formacije i „Škoprioni“ „počinili veliki broj ubistava Hrvata, Muslimana i drugih nesrba u Hrvatskoj i BiH“.

Budući da su Stanišić i Simatović, po optužnici, bili individualno krivično odgovorni za te zločine kao učesnici u navodnom udruženom zločinačkom poduhvatu, veće je razmotrilo da li su oni delili „zločinačku nameru“ tog poduhvata i zaključilo je da, po raspoloživim dokazima, nisu.

Pošto je razmotrilo direktne dokaze o Stanišićevoj nameri“, kako je rekao sudija Ori, raspravno veće „ne smatra da su oni dovoljni da utvrde Stanišićevu nameru da počinjenjem zločina ostvaruje kriminalnu svrhu“.

Presudom je utvrđeno da nije dokazano da su Stanišić i Simatović „upravljali“ Ražnatovićevom SDG, ni „škoprionima“ i drugim paravojskama koje su činile zločine, već da su sa njima imali „labavije veze“.

Po presudi, „crvene beretke“ su počinile ubistva i deportacije u Bosanskom Šamcu, te prisilno premeštanje nesrba u Doboju u proleće 1992, ali Stanišić i Simatović tom jedinicom nisu „upravljali“ u tim operacijama, iako su njeno učešće „organizovali“.

Stanišić i Simatović biće pušteni iz pritvora Tribunala čim to bude praktično moguće.

Kandić: Zapanjena sam odlukom suda

Bivša direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da je „zapanjena“ oslobađajućom presudom bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom zameniku Franku Simatoviću Frenkiju u Haškom sudu.

„Moram da priznam da sam zapanjena, presuda i obrazloženje koje je dato ne slažu se sa činjenicama koje su do sada i na zdravorazumskom nivou bile očigledne“, rekla je Kandićeva agenciji Beta.

Prema njenim rečima, srpske paravojne jedinice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nisu bile „slobodne jedinice“ koje su se naouržavale mimo volje Srbije i Službe državne bezbednosti.

„Utisak je da je sud mišljenja da je aktivnost tih jedinica bila isključivo radi održanja srpske kontrole na teritoriji gde se ratovalo, bez namere da se ti delovi Hrvatske i BiH homogenizuju proterivanjem nesrpskog stanovništva i priključe Srbiji“, rekla je Kandićeva.

Ona je dodala da presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu u poslednjoj fazi rada odstupaju od „očiglednih činjenica“.

„Potpuno je jasno da su te jedinice bile formirane za činjenje ratnih zločina. Na suđenju u Beogradu pripadnici Škorpiona rekli su da smatraju je to bila državna jedinica. Oni su imali najbolju opremu zato što su dobili najvažnije zadatke od Službe državne bezbednosti“, rekla je Kandićeva.

Hrvatski mediji: Samo Hrvatska osuđena za zločinački poduhvat

Hrvatski mediji su veliku pažnju posvetili današnjoj oslobađućoj presudi Tribunala u Hagu bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njemu podređenom Franku Simatoviću Frenkiju za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Riječki „Novi list“ piše na svom sajtu da je oslobađajućom prvostepenom presudom „srušen udruženi zločinački poduhvat Slobodana Miloševića protiv Hrvatske i BiH“.

„Drugim rečima, pošto je juče Hrvatska osuđena za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv BiH (presuda šestorici bosanskih Hrvata), Srbija je današnjom presudom oslobođena optužbe za zločinački poduhvat protiv Hrvatske i BiH, budući da u Hagu nijedan srpski vojni ili politički dužnosnik iz Srbije nije proglašen krivim za takav zločinački poduhvat protiv Hrvatske i BiH“, piše riječki dnevnik na svom portalu.

Slično piše i zagrebački „Jutarnji list“ koji zaključuje da je odbacivanjem optužnice protiv Stanišića i Simatovića „sada jedino Hrvatska u Hagu osuđena za udruženi zločinački poduhvat na štetu BiH“.

Taj list podseća su obojica danas oslobođenih bila optužena za učešće, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, u udruženom zločinačkom poduhvatu proterivanja nesrpskog stanovništva s velikih područja Hrvatske i BiH.

Zagrebački „Večernji list“ je izricanja presude prenosio uživo na svom portalu, a vest iz Haga donosi pod naslovom „Stanišić i Simatović oslobođeni za zločine u Hrvatskoj i BiH“.

„Ovu dvojicu 62-godišnjaka, vernih Miloševićevih poslušnika, optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila“, podseća taj list.

„Slobodna Dalmacija“ vest o puštanju Stanišića i Simatovića donosi pod naslovom „Oni idu kući, a ko je kriv?“.

Advokat: Haška presuda Stanišiću i Simatoviću groteskna

Advokat Luka Mišetić, koji je u Hagu zastupao oslobođenog hrvatskog generala Antu Gotovinu, ocenio je današnju hašku presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću
grotesknom.

„Radi se o grotesknoj presudi i situaciji. Haška istorija znači da je Zagreb bio umešan u zločine u BiH, a Beograd nije“, rekao je Mišetić, prenosi agencija Hina.

On je dodao da je suđenje Stanišiću i Simatoviću bilo poslednje na kojem se utvrđivalo je li bivša vlast Srbije bila umešana u zločine u BiH.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Žarko Puhovski izjavio je, međutim, da se Tribunal u Hagu bavi pojedinačnim slučajevima, a ne nacijama ili državama.

„Videćemo kako će slučaj ići dalje, ali važno je shvatiti da se sud, s manjim ili većim greškama, bavi pojedinačnim slučajevima, a ne nacijama ili državama“, rekao je Puhovski.

On je, kako prenosi Hina, rekao da se sud u konkretnom slučaju nije bavio time da li je postojao udruženi zločinački poduhvat srpskog vođstva, pa se zato u obrazloženju i govori o navodnom poduhvatu, nego time jesu li Stanišić i Simatović u tome učestvovali.

„Važno je takođe da su sudije ocenili da nije moguće ustanoviti direktnu komandnu odgovornost“, dodao je Puhovski.

Istoričar Josip Jurčević ocenio je da je današnja oslobađajuća presuda plaćanje ustupaka Srbiji od strane Zapada.

Haški tribunal oslobodio je danas bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i njemu podređenog Franka Simatovića Frenkija krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Sonja Biserko iznenađena presudom Tribunala

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko izjavila je da je iznenađena današnjom oslobađajućom presudom haškog Tribunala bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njemu podređenom Franku Simatoviću Frenkiju.

„To je stvarno veliko iznenađenje za mene, s obzirom na odgovornost koju su oni nosili sve vreme rata u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. Uostalom, njihovo učešće u ratu je bilo dosta dobro osvetljeno na suđenju Slobodanu Miloševiću“, rekla je Biserko agenciji Beta.

Ona je dodala da je „izlazna strategija“ Tribunala da amnestira sve države u regionu, a svu odgovornost stavi na hrvatske i bosanske Srbe, kojima, po njenim rečima, „kao da niko nije pomagao“.

„Ostala je jedna nesporna činjenica, a to je da Srbija ima preko 400.000 veterana – to nije mala grupa i nemoguće je da su svi ‘spontano’ reagovali“, dodala je Biserko.

Po njenim rečima, presuda Međunarodnog tribunala za ratne zločine „ide na ruku“ tezi da Srbija nije bila u ratu, a grupe koje su se u srpskom društvu zalagale za dijalog o odgovornosti Srbije, biće marginalizovane.

„Ja se ipak nadam da će nagon za istinom prevladati, i da će ona biti prikazana na drugi način jer sudska istina nije jedina istina“, rekla je predsednica Helsinškog odbora u Srbiji.

(Beta) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga