TRIBINA:Postoji li medijska alternativa u Srbiji?

Na tribini BETON-a u četvrtak u 19 sati u beogradskom CZKD-u govoriće Tomislav Marković iz E-novina, Zlatoje Martinov iz Republike i urednik Autonomije Dinko Gruhonjić

04. juna 2013

Tribina magazina Beton, koja je organizovana u okviru projekta „Ka razvijenoj Demokratiji“, održaće se u Beogradu u Centru za kulturnu dekontaminaciju u četvrtak 6. juna u 18 časova, najavili su organizaroti.

Gosti tribine su Dinko Gruhonjić (NDNV), Tomislav Marković (Е-novine) i Zlatoje Martinov (Republika), a tribinu uređuje i vodi Irena Javorski.

Postoji li medijska alternativa u Srbiji? Mediji bi trebalo da saopštavaju informacije, omogućavajući da se one odgovorno tumače i vodeći računa o opštem interesu društva, navodi se u najavi ovog događaja.

Način na koji mediji prenose i tumače činjenice u Srbiji upućuje na zaključak da su i dalje podložni uticaju vlasti, političkih stranaka, privatnih interesa vlasnika medija i vlasnika kapitala koji preko medija nastoje da izvrše uticaj na javno mnenje. Opšta socijalna nesigurnost, instrumentalizacija medija kao sredstava u političkim i ličnim obračunima, tiho disciplinovanje medija putem kontrole oglašavanja velikih firmi i manipulacijom sredstvima javnih preduzeća, osnivanje partijskih tabloida, maligna komercijalizacija uređivačkih politika medija i opšta tabloidizacija medijske scene, permanentno podrivanje finansijske nezavisnosti javnog servisa i održanje partijskih kadrova na uredničkim pozicijama, male novinarske plate i bedan položaj honoraraca, neki su od bitnih uslova koji određuju svakodnevni opstanak medija u Srbiji.

Srbija se u poslednjem izveštaju organizacije Freedom house o slobodi medija našla na 74. mestu, u grupi delimično slobodnih zemalja. Šta i dalje koči slobodu medija kod nas u štampanim i u elektronskim medijima; kakva je situacija na medijskoj margini, u malotiražnim glasilima i na web portalima; postoji li mogućnost ozbiljnijeg razvoja kapilarnog sistema informisanja kako u manjim lokalnim sredinama tako i u regionalnim centrima?, neke su od tema koje će biti pokrenute na ovoj tribini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga