Tribina: Vraća se atmosfera iz devedesetih godina

Na delu je lagalizacija govora mržnje

11. feb 2013

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon osudila je danas napade na rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine (RTV) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i kazala da je nedopustivo prozivanje po osnovu etničke pripadnosti.

Nikolić-Solomon je na tribini u Novom Sadu kazala da su nedopustivi izrazi kao „hrvatski lobi“, „srbomrsci“ i ocenila da to podseća na atmosferu iz devedesetih godina prošlog veka. „Srbija je članica OEBS-a, i kao takva mora se dosledno suprotstaviti svakom ispoljavanju mržnje, zbog etničke, religijske, seksualne pripadnosti“, poručila je Nikolić-Solomon.

Vojvođanski sekretar za informisanje Slaviša Grujić takođe je istakao da je reč o povratku atmosfere iz devedesetih, pošto opet razmišljamo da li su neki novinari na meti za odstrel. „I kao da opet nikoga nije briga za to: ni za napade na RTV, niti za to što se mome drugu Dinku (Gruhonjiću) priviđaju Ćuruvije, Pantići i ostali“, kazao je Grujić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ocenio je da je na javnoj sceni i u medijima na delu „legalizacija govora mržnje“. „Nacionalno prebrojavanje ponovo postaje moderno, a predstavnici vlasti nisu se jasno odredili prema ovakvim pojavama. To nas upućuje na zaključak da su ekstremni desničari osetili da je došlo njihovo vreme. Oni su deo bagaža koji smo dobili sa novom vlašću“, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, na delu je „intelektualizacija“ govora mržnje, odnosno njegova legalizacija kroz fraze kako su „svi spiskovi isti“ i kako se radi o slobodi izražavanja. On je ocenio da u odsustvu rezultata, vlast s jedne strane „hrani“ narod pravim i izmišljenim lopovima, a sa druge strane „Hrvatima“, „nesrbima“ i „izdajnicima“.

Obradović je rekao da nije slučajno što su se na udaru našli RTV i NDNV, kao i Vojvodina u celini i upozorio da se napadi na novinare ne tiču samo novinara. „Danas prebrojavaju po nacionalnoj osnovi nas novinare, a sutra će prebrojavati po nacionalnoj osnovi vas lekare, učitelje, vaspitačice, prodavačice… To je nimalo naivan i nimalo bezopasan trend u srpskom društvu“, upozorio je Obradović.

Programska direktorica RTV-a Sanda Savić kazala je da dobija anonimne pretnje, u kojima joj poručuju da je „prate od rođenja“, da o njoj znaju više nego ona sama, kao i da se vrati u Beograd ili „još bolje u Split“. „Prebrojavanje krvnih zrnaca na RTV-u nije nikakva šala, imamo li u vidu da mi emitujemo program na deset jezika. Nadležni moraju reagovati na to“, kazala je Sanda Savić.

Predsednik NDNV-a Dinko Gruhonjić rekao je da su pretnje koje mu se u poslednjih mesec dana intenzivno upućuju potpuno jednake onima iz 2007. godine, kada je, u međuvremenu zabranjena, neonacistička organizacija Nacionalni stroj pretila smrću njemu i njegovoj porodici. Najavio je da će NDNV dosije o pretnjama njemu i rukovodstvu organizacije uputiti na adrese predsednika i zamenika predsednika Vlade Srbije, kao i na adrese više ambasada u Beogradu, međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i međunarodnih novinarskih organizacija.

Gruhonjić je zahvalio što je Medija centar Vojvodine NDNV-a danas bio ispunjen do poslednjeg mesta i rekao da to shvata kao solidarisanje prisutnih sa NDNV-om i RTV-om.

U publici je bilo i troje predstavnika organizacije SNP Naši, koji su optužili medije da ih bez ikakvog razloga svrstavaju u ekstremističke i klerofašističke organizacije. Oni su se ogradili od stavova nedeljnika „Pečat“ i sličnih medija, koji su po nacionalnoj osnovi prozivali rukovodstva RTV-a i NDNV-a, i kazali da oni ne dele takva razmišljanja.

SNP Nasi

Levo: Jedan od predstavnika organizacije SNP Naši koji je danas bio u publici (arhivska fotografija, poseta Rusiji)

Dinko Gruhonjić im je u emotivno intoniranom obraćanju poručio da nisu svesni s čim se igraju kada prave spiskove nepodobnih medija i nevladinih organizacija, kada novinare označavaju „antisrbima“ i kada pale zastavu Vojvodine. „Od paljenja zastave do paljenja ljudi samo je jedan korak“, rekao je Gruhonjić.

Predstavnici SNP Naši su se požalili zašto predsednik NDNV-a podiže ton na njih, na šta im je on odvratio: „Zato što me nervirate, jer niste svesni ili ne želite da budete svesni posledica koje možete proizvesti“.

Oni su ga nakon tribine u saopštenju za javnost ponovo optužili za „širenje antisrpske propagande“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga