Tribina Vojvođanskog kluba: Gluvo doba za Vojvodinu

"Matica srpska je danas bastion režimske antivojvođanske politike na području nauke i kulture"

08. nov 2019

Dolaskom Srpske napredne stranke na vlast proces zatiranja Vojvodine pojačan je s ciljem njenog konačnog poništavanja, kako institucija s vojvođanskim predznakom, tako i svakog naučnog i kritičkog mišljenja koje bi bilo suprotstavljeno centralističkom uređenju države Srbije, ocenjeno je sinoć na tribini u organizaciji Političkog saveta Vojvođanskog kluba u Novom Sadu.

Predsednik tog Saveta Živan Berisavljević upozorio je da od prvog dana dolaska na vlast, naprednjaci ne kriju da je baš njima zapao istorijski zadatak dovršetka procesa dokidanja Vojvodine „i zatiranja svega vojvođanskog“. On je podsetio i na „udar na sadržinu statutarnih prava pokrajine“, kada je, kako kaže, zloupotrebom Ustavnog suda bez presedana Skupština Vojvodine, kao najviši organ Pokrajine, prisiljena da sama sebi sužava nadležnosti.

„Slično srozavanje digniteta Skupštine APV i još drastičniji udar na subjektivitet Pokrajine predstavljaju odluke o dve vojvođanske zastave, ujdurme oko ukidanja VANU-a i druge. Od dolaska Vučića na čelo naprednjačke vlasti, Vojvodinom se upravlja gaulajterski preko predsednika Vlade Vojvodine, čime se u Pokrajini ne derogira samo njen vajni parlament, nego i sama vlada i ceo institucionalni sistem“, istakao je Berisavljević.

Dodao je i da sve to nije samo rezultat diktata inicijativa vučićevskog državnog vrha i naprednjačkog Beograda, nego da iza toga stoje i srbo-centralistički opredeljene vojvođanske političke i duhovne elite, „usplamteli nacionalistički krugovi“ ovdašnje pravoslavne crkve, kao i delovi mlade generacije indoktrinirane od ranog detinjstva vrednostima dominantno nacionalističkog svetonazora.

Matica srpska je danas bastion režimske antivojvođanske politike na području nauke i kulture i perfidna udarna pesnica svesabornog destabilizovanja zemalja sa brojnom srpskom dijasporom – rekao je Berisavljević dodajući da naporima zatiranja APV doprinse i oni delovi vojvođanske intelektualne elite koji nisu politički istomišljenici naprednjaka i sledbenici srpske nacionalističke mantre, ali se oportunistički priklanjaju „zloduhu vremena, volji poretka i njihovih agilnih protagonista“.

Srbija neće u Evropu

Akademik Julijan Tamaš ocenio je da Srbija danas sve čini da se navodno evropeizuje, a da u praksi radi tako da u Evropu nikada ne uđe.

I ono što je bilo od Evrope u Vojvodini, balkanizuje se, praktično korak napred- dva koraka unazad. Ukratko, na delu je istorijska regresija. Ta regresija moguća je aktuelnim Ustavom, postavljanjem nauke u položaj sluškinje politike, srbizacijom državnih institucija u Srbiji preko lobi grupa, zatiranjem kreativne pameti; promenom manjinske politike aktuelnih vlasti po modelu nagodbi Srbije sa matičnim državama nacionalnih manjina u Vojvodini, koje su ekonomski dovoljno snažne da mogu finansirati svoje manjine u Vojvodini; dovođenjem vojvođanskog starosedelačkog srpskog življa u stanje apatije, odnosno građana drugog reda – upozorio je Tamaš.

Reditelj Želimir Žilnik upozorio je da se ne sme zaboraviti da je naprednjačka vlast, sa svim svojim devastirajućim metodama, rezultatima i belegu koji ostavlja na društvo, samo konsekvenca jednog već ranije započetog srljanja u slepu ulicu u kojoj se Srbija nalazi. Podsetio je i da se u SNS danas nalaze funkcioneri iz različitih političkih opcija, koji su u ranijem periodu ne samo bili funkcioneri prethodne vlasti, nego i radili devastirajuće stvari za svoga mandata.

„Sad se pominje doktorat Siniše Malog. Siniša Mali je bio jedan vrlo veliki funkcioner u vreme privatizacije, i masa tih ljudi iz Demokratske stranke, G 17 plus i Koštuničine partije, bili su tu kada smo posmatrali tu jednu refeudalizaciju zemlje, u kojoj je ideološki model bio zapravo potpuno suprotan od onoga što se desilo u vreme komunističkog dolaska na vlast u Jugoslaviji“, istakao je Žilnik uz ocenu da su za razliku od današnjih vlasti, komunisti za neprijateljsku klasu imali buržoaziju, veleposednike i industrijalce.

„Sadašnja birokratija, ti sadašnji novi moćnici i tajkuni za svog klasnog neprijatelja imaju kompletnu radničku klasu. Dok se tamo radilo o nekoliko hiljada, ili najviše o desetini hiljada klasnih neprijatelja 1945, klasni neprijatelji današnjoj vladajućoj strukturi su milioni! Milioni koji su, pre svega, poniženi, koji su opljačkani, koji su dovedeni do prosjačkog štapa, koji žive u bukvalnom strahu i neizvesnosti ne samo za svoj sutrašnji dan, nego šta će biti sa njihovom decom i unucima“, naveo je Žilnik.

Rešenje u novom demokratskom Ustavu

Prof. dr Miroslav Ilić ocenio je dosadašnjih sedam godina naprednjačke vlasti „gluvim dobom“ za Vojvodinu, njene institucije i razvoj, ali je podsetio da je, nakon svih tamnih vremena kojima obiluje istorija Vojvodine, uvek dolazilo svetlo. Upozorio je na odsustvo regionalnih, vojvođanskih krupnih projekata koji se tiču same Pokrajine; na odsustvo investicija u vojvođansku zemlju, vodoprivredu, električnu mrežu, kanalsku mrežu, ekološku zaštitu i putnu automobilsku mrežu, te egzodus vojvođanskog stanovništva, i nesrpskog i srpskog.

„Niko u Srbiji nije odgovarao za politički kriminal i krađu godinama stvaranih resursa. Naftagas je, recimo, najbolji primer veleizdaje. Jedini pravac kojim se može povratiti suverenost građana nad sopstvenom državom – jeste nov demokratski Ustav Srbije. Dovoljno otvoren i dovoljno precizan da se odredi prema ideji društva koje želi i mora da štiti od svake osione vlasti i od svakog budućeg diktatora“ – rekao je Ilić, dodajući da će u suprotnom posle SNS-a i Srbija i Vojvodina postati bezimena pustinja.

Dalibor Stupar (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga