Tribina: Ustav Srbije protiv vojvođanske autonomije

Beljanski: Zla namera pisaca Ustava bila je sužavanje vojvođanske autonomije

08. nov 2014

Pravni stručnjak Slobodan Beljanski ocenio je danas, povodom osme godišnjice donošenja Ustava Srbije, da Ustavni sud Srbije, kada je autonomija Vojvodine u pitanju, ne donosi pravne već političke odluke.

„Zbog toga, i ono malo autonomije Vojvodine koja se mogla izgraditi na ovakvom Ustavu srušeno  je odlukama Ustavnog suda“, rekao je Beljanski na tribini koju je organizovao Pokrajinski odbor LDP-a u Skupštini Vojvodine.

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije je aljkavo napisan, ali u njemu postoji zla namera da se što više suzi vojvođanska autonomija.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocenila je da autonomija Vojvodine danas suštinski ne postoji, iako bi autonomija ove pokrajine pružila priliku za evropeizaciju Srbije.

„Identitet Vojvodine u poslednjih 20 godina značajno je narušen konstantnim etničkim inženjeringom, zbog čega je multietnički karakter ove pokrajine doveden u pitanje“, rekla je Biserko.

Politikolog Pavel Domonji ocenio je da je Ustav Srbije 2006. godine donet za jednokratnu upotrebu, zbog Kosova.

Član Političkog saveta Pokrajinskog odbora LDP-a Đorđe Subotić ocenio je da je pojam autonomije istrošen i da Vojvodina treba da bude republika unutar federalizovane Srbije, sa elementima državnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga