Tribina: Učiti iz studentskih protesta od pre 20 godina, i danas ima potencijala za pobunu

Obeleženo 20 godina od studentskih protesta 1996/97. godine

21. dec 2016

Iz studentskih protesta 1996/97. godine mogu se izvući značajne lekcije i za organizovanje današnjih građanskih protesta, jer to su bili veoma kreativni i efikasni protesti, čiji je cilj bila borba za istinu i pravdu, rečeno je večeras na tribini povodom 20 godina od velikih studentskih protesta u Srbiji.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Čedomir Čupić ocenio je da potencijal za pobunu među mladim ljudima u Srbiji postoji, ali da je nemoguće odrediti kada će taj potencijal proraditi.

“Ne bih rekao da se kod mladih neće povratiti energija. Jednog momenta će doći do zasićenja načinima na koje se manipuliše njima. Degradirano je kompletno obrazovanje, i tako se uništava društvo. O tome mladi ljudi moraju da razmišljaju, ukoliko ne žele da misle jedino o odlasku iz Srbije“, rekao je Čupić.

Novinarka Branislava Opranović kazala je da je podsećanje na protest podsećanje na to šta znače istina, pravda, borba.

“Iz tih vremena današnji novinari bi trebalo da uče kako se piše. Danas imamo mnogo više medija, ali bi bolje bilo da ih nema, ovakvi kakvi su“, kazala je Branislava Opranović.

Nastavnik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, sociolog Aleksej Kišjuhas rekao je da bi neke lekcije i za današnje proteste trebalo naučiti iz Studentskog protesta 1996/97. godine.

Studentski protest 1996972“Tada je slogan bio ‘Beograd je svet’, demonstranti su nosili zastave zapadnih zemalja. Danas ćemo na malo kojem protestu videti takvu atmosferu, koja je bila jasna poruka da želimo da budemo deo razvijenog zapadnog sveta”, kazao je Kišjuhas.

Glumac Milovan Filipović rekao je da su nažalost mnoga očekivanja studenata od pre 20 godina u međuvremenu izneverena.

“Bez obzira na sve, treba podstaći danas mlade ljude da se bore, kao što smo se mi borili 1996, jer je taj protest bio nukleus za stvaranje pokreta Otpor, koji je bio ključni igrač u rušenju Miloševića”, naveo je Filipović.

Tribina je održana u klubu “Fabrika” Studentskog kulturnog centra Novi Sad, gde je organizovana i izložba fotografija, transparenata i karikatura Mladena Oljače sa studentskih protesta 1996/97. godine, koji su organizovani zbog toga što je Miloševićev režim pokušao da pokrade lokalne izbore u jesen 1996. godine.

Prikazan je i dokumentarni film Aleksandra Davića “Ove noge nisu male” o protestnom pešačenju studenata iz Novog Sada do Beograda od pre 20 godina.

Povremeno se mogao čuti i zvuk pištaljki, koji je bio karakterističan za tadašnje studentske i građanske proteste u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga