- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Tribina Srbija posle Vučića u četvrtak u Novom Sadu

Tribina “Srbija posle Vučića” biće održana u četvrtak uveče u Novom Sadu, a biće posvećena 30. godišnjici “antibirokratske” ili “jogurt” revolucije, u kojoj je režim Slobodana Miloševića, oktobra 1988. godine, nasilno oduzeo Vojvodini široku autonomiju koju je imala u okviru Jugoslavije, saopštili su danas organizatori tribine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Forum ZFD iz Beograda.

“Vlast Aleksandra Vučića karakteriše, između ostalih demokratskih deficita, i dodatna, snažna centralizacija zemlje i poništavanje ionako krhke i neznatne vojvođanske autonomije. To nije čudno, s obzirom da je u pitanju vlast koja ostvaruje kontinuitet sa Miloševićevom”, navodi se u pozivu na tribinu.

Dodaje se da je “jogurt revolucija” bila “početak kraja” SFRJ i “početak bede” koja će svoju eskalaciju doživeti devedesetih godina 20. veka u strašnim ratovima koji su za sobom ostavili pustoš svake vrste.

“Šta je ostalo od Vojvodine danas? Da li je moguć politički, društveni i ekonomski oporavak zemlje koja je tako tragično centralizovana? Da li je položaj Vojvodine ekvivalentan nivou demokratije i sloboda u celom društvu? Da li će sadašnju vlast naslediti neko ko će razumeti zašto je centralizacija jedna od najskupljih reči Srbije?”, neka su od pitanja na koja će odgovarati sagovornici.

Na tribini koja počinje sutra u 18 sati u Omladinskom centru CK 13, govoriće novinski pisac Teofil Pančić, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov i građanska aktivistkinja Danica Stefanović.

Tribinu će voditi Dinko Gruhonjić, programski urednik NDNV-a.

(Autonomija, karikatura: Stups)

Podelite ovu stranicu!