Tribina: Potreban politički pokret koji će raskrstiti sa idejom velike Srbije

“Treba politički da se pobedi ta ideologija velike Srbije”

19. okt 2018

Sociološkinja Janja Beč izjavila je da je Srbiji potreban politički pokret da raskrsti sa srpskim nacionalizmom i sa pretenzijama prema okolnim zemljama.

“Treba politički da se pobedi ta ideologija velike Srbije”, kazala je Janja Beč na tribini “Srbija posle Vučića”.

Ocenila je da otpor aktuelnom režimu postoji, ali je nenasilan i individualan i najviše se odražava kao odlazak mladih, i ne samo mladih, iz Srbije.

“Taj odlazak će, međutim, dubinski ostaviti posledice po društvo koje su dugoročno opasnije od rata.

Ona je ocenila da Srbija spada u zemlje sa ogromnim potencijalom za nasilje.

“Mi smo se adaptirali na teror u ovom postratnom, postgenocidnom društvu. Ogromna većina se adaptirala na teror, jer su zaposlili dete preko partije jer su dobili dozvolu za divlju gradnju…”, kazala je Janja Beč.

Istoričarka Dubravka Stojanović kazala je da se u Srbiji svakoga dana priča o teritorijama, o granicama, bilo kada je u pitanju Kosovo, ili kada je u pitanju Republika Srpska.

“Srbija nije odustala ni od jednog od svojih ratnih ciljeva”, ocenila je Dubravka Stojanović.

Prema njenim rečima, nije pitanje kako smeniti Vučića, već kako da se u Srbiji prestane reprodukovati taj sistem u kome nema institucija, vladavine prava.

“Nije ovde problem toliko u državi, koliko u društvu koje ne traži promene, ne traži više slobode”, ocenila je Dubravka Stojanović.

Novinar Dinko Gruhonjić ocenio je da je Srbiji potrebna politička opcija koja neće biti “kalkulantska”, koja će izaći i potpuno jasno reći da je raskrstila sa politikom velike Srbije.

Drugu tribinu iz serijala “Srbija posle Vučića” u klubu “Kupe” u Pančevu organizovali su Nezavisno društvo novinara Vojvodine, forumZfD iz Beograda i Građanska akcija Pančevo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga